Pregatirea solului in solar - cum se realizeaza, sfaturi si recomandari

Schimbarile climatice care au aparut i-au determinat pe producatorii de legume sa infiinteze tot mai multe spatii protejate si sa cultive tot mai putin in camp deschis. In ultimii ani sunt apreciate din ce in ce mai mult legumele obtinute in sere sau solarii, deoarece se considera ca sunt ecologice sau organice, desi cele obtinute in gradini, in mod traditional pot fi mai gustoase. Deoarece fermierii sau micii producatori se lupta cu numeroase boli si daunatori ai plantelor, acestia au gasit solutii eficiente in vederea practicarii unei agriculturi protejate sau ecologice. Infiintarea serelor si solariilor reprezinta varianta optima pentru cultivarea legumelor, mai ales ca se pot amortiza cheltuielile initiale cu veniturile obtinute dupa cateva culturi. In continuare, veti descoperi pasii de urmat pentru pregatirea solului in sere si solarii pentru plantarea legumelor, sfaturi si recomandari practice si utile in vederea obtinerii unor produse de calitate.

1. Pregatirea solului in solar - pasii de urmat pentru plantarea legumelor

1. Pregatirea solului in solar - pasii de urmat pentru plantarea legumelor

Inainte de a incepe orice alta operatiune in solarii, se verifica prima data calitatea solului. Pentru stabilirea calitatii solului se pot adopta diferite metode, precum cea colorimetrica (la determinarea raportului de nutrienti) sau cea electrometrica (la determinarea aciditatii) in  baza rezultatelor unor teste din domeniu. Astfel, puteti apela cu incredere la specialisti in horticultura sau in pedologie care pot preleva probe de sol din diferite zone ale terenului pe care doriti sa le cultivati.

Elementele esentiale realizarii fotosintezei care determina sistemul de nutritie al plantelor sunt: azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). Daca exista un dezechilibru intre aceste elemente chimice din sol este necesar sa aplicati metoda adaosului in vederea restabilirii unui sistem de nutritie eficient. Daca adaugati prea mult azot este adevarat ca plantele cresc in exces, insa masa vegetativa defavorizeaza procesul de fructificare al acestora. Este important sa existe un echilibru intre elemente si din perspectiva mentinerii umiditatii relativ constante in sol. Mai mult decat atat, necesarul de apa din sol poate scadea cu aproximativ 30 % daca raportul NPK este constant.

Dupa obtinerea rezultatelor masuratorilor se intocmeste un plan de fertilizare, cunoscand nevoile legumelor pe care doriti sa le plantati, in vederea obtinerii unor productii optime. Deoarece fiecare productie are nevoie de o anumita aciditate (pH) a solului pentru a avea o dezvoltare optima, este important sa fiti atenti si la pH-ul apei pe care vreti sa o utilizati la udat. Daca pH-ul este mai mare sau mai mic de 7- 7,5 sunt influentate cresterea si dezvoltarea plantelor din cauza insuficientei absorbtii a elementelor nutritive din sol. Spre exemplu, daca solul are un pH ridicat, se inhiba absorbtia unor elemente (fosfor, fier, cupru) esentiale dezvoltarii plantelor.

In general exista tentatia de a fertiliza solul in exces si aceasta genereaza efecte nedorite sau dezechilibre in culturile de legume, precum: reducerea apei si a nutrientilor absorbiti, cresterea costurilor de productie in mod inutil.   

Specialistii au constatat ca solurile acide sunt in zonele cu precipitatii abundente si solurile alcaline se afla in zone cu precipitatii reduse. De aceea, testarea pH-ului solului este esentiala din perspectiva cresterii si dezvoltarii plantelor. Analiza solului se realizeaza si inainte de infiintarea unor culturi de legume, dar si dupa finalizarea perioadelor de productie. Mai mult decat atat, specialistii recomanda schimbarea periodica a locurilor de plantare pentru diferite tipuri de legume.

De regula, pregatirea terenului se efectueaza in toamna fiecarui an. Atunci se poate aplica gunoi de grajd descompus in timp de cel putin un an. Pregatirea solului pentru a va infiinta culturile se finalizeaza primavara prin maruntirea acestuia pentru a obtine o textura fina. Textura solului poate influenta dezvoltarea plantelor, de aceea este ideal sa tineti cont si de acest aspect.

Pentru eficienta si eficacitatea utilizarii apei, specialistii recomanda instalatia de irigare prin picurare. Acesta este un pas important: montarea instalatiei de irigare prin picurare care poate fi succedata de mulcirea solului (aplicarea unei folii negre pe sol).

Semanatul poate fi direct in sol sau prin insamantarea in spatii pentru rasaduri si prin plantarea rasadurilor. Desigur, este necesara udarea plantelor in functie de fiecare tip sau specie de legume. Pentru suprafete mari de teren este ideal sa folositi motocultivatoare de la belgarden.ro care va vor ajuta sa sapati in mod eficient pamantul si sa efectuati o multime de lucrari agricole.

Imediat dupa plantare sau la scurt timp de la rasarire, se monteaza un sistem de sustinere pentru dirijarea tulpinii si a lastarilor laterali ai plantelor leguminoase. Cresterea lastarilor se observa saptamanal, timp in care se ajusteaza daca doriti sa ii dirijati corespunzator. Pentru un microclimat favorabil si pentru mentinerea umiditatii relative corespunzatoare este bine sa masurati temperatura si umiditatea si sa utilizati instalatii de incalzire si de aerisire, de la caz la caz. Puteti utiliza cu incredere atomizoare si pompe de apa, in vederea mentinerii unei umiditati ideale. De asemenea, este bine sa aveti grija si la distanta dintre plante pentru a avea suficient spatiu de dezvoltare si pentru a va putea deplasa printre randuri.

Folosirea foliei negre impiedica aparitia buruienilor in culturile de legume, ceea ce este important. Pot aparea buruieni doar pe aleile de acces si pe acestea le puteti smulge cu usurinta. Fertilizarile si combaterea prin stropire a bolilor si daunatorilor plantelor se efectueaza periodic, in functie de nevoile solului sau ale fiecarei specii. Cand plantele fructifica este nevoie de o atentie sporita, in special cu privire la udarea acestora. Desigur, cand apare prima productie, veti avea satisfactia muncii implinite care va determina sa va mentineti permanent atentia in vederea obtinerii unor legume de calitate si a unei productivitati crescute.

 2. Pregatirea solului in solarii si sere - produse pentru agricultura

2. Pregatirea solului in solarii si sere - produse pentru agricultura

Practicarea horticulturii in sere este ideala, motiv pentru care o puteti aplica in mod eficient. Dintre avantajele infiintarii serelor se pot enumera:

  • Posibilitatea automatizarii care include masurarea parametrilor optimi (temperatura, lumina, umiditate);
  • Eficienta crescuta in utilizarea resurselor materiale si de timp (apa, ingrasaminte, fungicide, insecticide);
  • Utilizarea tehnologiilor evoluate in vederea cresterii productivitatii, calitatii si stabilitatii productiei.

Pentru a va perfectiona tehnologia horticola in solarii este necesar sa aveti cunostinte sau sa va informati despre pregatirea solului si infiintarea culturilor. Acestea depind de urmatoarele:

  • Speciile sau hibrizii de legume pe care doriti sa le plantati;
  • Efectele mulcirii pamantului (cu folie de polietilena neagra) in vederea stabilirii legaturii cu diversitatea de plante recoltate (timpuriu sau la termen);
  • Stabilirea densitatii si influenta acesteia asupra fiecarui tip de plante cultivate.

Cand este nevoie sa se tunda iarba din sere sau solarii este ideal sa folositi tractoare de gradina care va ajuta sa cositi in mod eficient de fiecare data. Desigur, sunt necesare si accesorii pentru tractoare de gradina care va pot suplini diferite activitati dificile in timp record, precum: remorca, dispozitivul pentru imprastiat seminte, grebla pentru muschi, lama pentru zapada.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare despre cel mai bun motocultor, specialistii de la belgarden.ro va recomanda produsele cele mai utile pentru activitatile pe care doriti sa le efectuati in gradina sau in spatii protejate. 

Pentru prelucrarea si utilizarea compostului este bine sa tineti cont de opiniile specialistilor in vederea cresterii productivitatii si scaderii costurilor de productie. Totodata, utilizarea compostului influenteaza in mod semnificativ calitatea produselor obtinute - legume bio premium, tot mai cautate de catre persoanele care adopta un stil de viata sanatos.

 3. Pregatirea solului pentru legume - perioada optima de plantat

3. Pregatirea solului pentru legume - perioada optima de plantat

Dupa metoda plantarii legumelor in sere si solarii se cunosc doua tipuri (in functie de suprafata protejata):

  • Cultura pe orizontala sau obisnuita - plantele sunt pe razoare sau pe stelaje si procesul de munca este destul de facil;
  • Cultura pe verticala - plantele sunt amplasate pe doua sau mai multe etaje, fiind avantajoasa din perspectiva productivitatii obtinute in baza tehnologiilor utilizate.

Exista numeroase tipuri de legume sau leguminoase, fiecare dintre ele avand o perioada optima de plantat sau de semanat.

Dupa perioada de plantat a legumelor se cunosc:

  • Cultura fortata care incepe de toamna (septembrie - octombrie) si implica o recoltare timpurie a legumelor;
  • Cultura semifortata care incepe de iarna (decembrie - ianuarie) si genereaza o  recoltare in lunile aprilie - mai.

Toate aceste metode sunt eficiente cand sunt indeplinite si conditiile de temperatura, lumina, umezeala, utilizare de ingrasaminte si o aerisire optima in spatiile protejate. Specialistii recomanda o dezinfectie suplimentara in perioada cultivarii legumelor si alta dupa strangerea vrejurilor, urmata de o ventilare fortata pentru indepartarea mirosurilor neplacute din sere si solarii.

 4. Pregatirea solului pentru rasaduri - cand se realizeaza

4. Pregatirea solului pentru rasaduri - cand se realizeaza

Este binecunoscut faptul ca horticultura in spatii protejate va poate asigura o sursa suplimentara de venit, datorita eficientei acesteia care se explica prin obtinerea unor productivitati crescute de legume si prin valorificarea lor in extrasezon. 

Tehnologia producerii rasadurilor este acum intr-o permanenta schimbare si transformare in vederea obtinerii unor rezultate optime in spatii protejate. Daca va hotarati sa produceti rasaduri puteti sa le plantati in sere si solarii sau le puteti valorifica. Cercetatorii constata ca tehnologia de inmultire si de cultura a plantelor este in stransa legatura cu utilizarea resurselor naturale si antropice, motiv pentru care se incurajeaza in mod constant fermierii sau micii producatori. Exista numeroase granturi si proiecte cu finantare nerambursabila pe care le puteti accesa, daca doriti sa utilizati o tehnologie avansata si sa aveti o productivitate optima. 

In orice caz, serele reprezinta spatiile protejate cele mai potrivite in vederea pregatirii solului, datorita microclimatului favorabil oferit de patrunderea luminii si a caldurii prin sticla amplasata pe un schelet metalic.

Daca in camp deschs se realizeaza pregatirea solului pentru semanat primavara, in spatiile protejate se incepe din toamna. Astfel, pregatirea solului incepe din lunile octombrie - noiembrie daca doriti sa aveti un randament crescut in obtinerea legumelor timpurii. 

4. Pregatirea solului pentru rasaduri - cand se realizeaza_2

 Dintre avantajele importante care privesc pregatirea solului pentru solar se enumera:

  • Plantele sunt protejate de stresul biotic (boli, daunatori) si abiotic (temperatura, umezeala);
  • Buruienile pot fi tinute sub control;
  • Costuri reduse in ceea ce priveste munca;
  • Germinatia plantelor are un procent ridicat;
  • Producerea rasadurilor pe toata durata anului;
  • Fungicide si insecticide cu un consum minim, datorita infestarii reduse cu boli si daunatori;
  • Obtinerea rasadurilor in extrasezon ofera oportunitatea unui profit ridicat si a plantarii de timpuriu in spatii protejate.

Tehnologia producerii rasadurilor si legumelor in sere si solarii implica urmatoarele etape importante:

  • Pregatirea terenului;
  • Pregatirea serelor si solariilor;
  • Producerea rasadurilor;
  • Infiintarea culturilor de legume;
  • Lucrari de ingrijire aplicate culturilor;
  • Recoltarea legumelor pentru consum sau pentru valorificare.

5. Prelucrarea solului - sfaturi si recomandari

5. Prelucrarea solului - sfaturi si recomandari

Pregatirea terenului se efectueaza si la infiintarea spatiilor protejate, si dupa defrisarea culturilor anterioare de legume, dupa ce se elibereaza terenul de resturi vegetale. Pentru aceasta se recomanda:

  • O fertilizare de baza (cu cantitati suficiente de solutii nutritive) care sa asigure un raport optim NPK;
  • Mobilizarea sau saparea solului sa sa realizeze la o adancime de circa 30 cm;
  • Maruntirea solului se efectueaza la aproximativ 15 cm adancime;
  • Dezinfectia solului cu abur (termic) sau cu substante chimice/dezinfectanti;
  • Modelarea solului in vederea obtinerii unei texturi suficient de fine.

Lucrarile de ingrijire a solului pot fi generale (afanare, mulcire, completare de goluri, combatere boli si daunatori) sau speciale (sustinerea cu tutori a plantelor, copilitul, carnitul, ciupitul sau taierea, stimularea fructificarii). Specialistii recomanda respectarea fiecarei etape si a perioadei optime de efectuare a acestora, in vederea indeplinirii obiectivului principal: obtinerea unor culturi productive si a unui profit ridicat.

Cele mai cunoscute specii de legume cultivate in sere si solarii sunt:

  • Specii principale: tomatele, castravetii, vinetele, ardeiul etc.;
  • Specii secundare: spanac, salata verde, patrunjel etc.

Daca lumina, unul dintre factorii cei mai importanti in dezvoltarea plantelor, este insuficienta, se pot utiliza cu succes sursele artificiale de iluminat. In prezent se utilizeaza diodele cu LED care pot suplini lipsa luminii naturale tot timpul anului.

Adoptarea unui stil de viata sanatos implica si includerea in alimentatie a legumelor proaspete, motiv pentru care este important sa aveti sau sa gasiti pe piata agroalimentara aceste produse si in anotimpul rece. Prin urmare, cultivarea legumelor pe timp de iarna prin intermediul spatiilor protejate reprezinta o oportunitate de mentinere a unei afaceri sau a unei alimentatii sanatoase din cadrul oricarei familii.  

Sursa foto: unsplash.ro