Cel mai bun motocultor
Postat de DENISA-IOANA OLTEAN
Vrei sa pregatesti terenul din curte sau de la camp pentru a cultiva legume si zarzavaturi? Vrei sa impiedici buruienile sa creasca si sa sufoce plantele? Te-ai gandit ca ai nevoie de un utilaj care sa transforme munca obositoare intr-una placuta? In continuare, vei descoperi care sunt cele mai bune motocultoare, cum sa il alegi pe cel de care ai nevoie, ce marci sunt recomandate si cum sa folosesti un motocultor in asa fel incat sa te bucuri de performantele sale o perioada cat mai lunga de timp. In plus, vei descoperi si raspunsuri la intrebari frecvente despre acest subiect interesant.
1. Cel mai bun motocultor - Clasificare TOP 3
Motocultorul este un echipament agricol pe care trebuie sa-l detina orice gospodar priceput, indiferent de suprafata terenului cultivat. Dispozitivul contribuie din plin la economisirea timpului, usureaza munca fizica si mentine sanatatea proprietarului, dar si la aerarea corespunzatoare a solului, la distrugerea buruienilor si insectelor daunatoare, care ar putea sa distruga culturile. In comert exista diferite tipuri de motocultoare, de tip hobby, semi-profesionale sau profesionale, care pot face fata cu succes necesitatilor unui agricultor amator sau profesionist.
Produs |
Motocultivator Verdina HSD1G-80BS ( Motor B&S 950) + Set 5 accesorii |
||
Caracteristici |
Motocultorul vine cu roti, plug si rarita Motorul este pe benzina si are o putere de 7 CP la 3600 rpm Adancimea de lucru este de 10-36 cm, iar latimea de 55-80 cm |
Motocultivatorul are motor pe benzina Adancimea de lucru este de 120-220 mm Are doua viteze inainte si una inapoi Este dotat cu roti de transport Puterea este de 6.5 C.CP / 4.78 kW |
Motocultorul are 12CP si este echipat cu roti Frezele au o viteza de rotatie de 130 rpm Sistemul de aprindere este electronic Cantitatea de ulei in baia cu motor este de 600 ml Capacitatea rezervorului este de 3,6 litri Are o greutate de 64.5 kg |
PRO |
Face fata si celui mai dur sol si garanteaza faramitarea pamantului fara efort Vine cu accesorii utile Raportul calitate - pret este foarte bun |
Se pot atasa foarte multe accesorii pentru o diversitate cat mai mare de lucrari agricole Permite lucrul pe suprafete mari de teren pentru ca are o masa mare si cutie de viteze din fonta |
Pamantul este perfect maruntit pentru inca un sezon agricol Suprafata de acoperire este mare (de peste 10000 mp) Este puternic si eficient la orice lucrare de frezare si nu numai |
Contra |
Este mai zgomotos |
Are o greutate mai mare |
Pretul este mai mare |
1.1. Cel mai bun motocultor de tip hobby
Motocultorul de tip hobby se adreseaza persoanelor care detin o suprafata mica de cultivat, circa 1000-5000 mp. Latimea de lucru este de pana la 90 cm, transmisia este melcata. Utilizarea lui este confortabila, echipamentul inlocuind cu succes munca fizica.
Motocultorul este o alternativa eficienta de a lucra pamantul. Are motor pe benzina, in 4 T, capacitate cilindrica de 196, capacitatea rezervorului este de 3,6 litri. Filtrul de aer este uscat cu filtru de carbon si prefiltru cu burete. Demarorul si socul sunt manuale. Nivelul de zgomot este de 99 dB.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
Motocultivator Verdina HSD1G-80BS ( Motor B&S 950)
Motocultivatorul este echipat cu motor Briggs&Stratton pe benzina, in 4 T, cu putere de 6.5 CP. Demarorul este reglabil, are 2 viteze inainte si 1 inapoi, adancime de lucru 120-200 mm, roti si greutate de 82 Kg.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
MOTOCULTOR O'MAC MC 80 CU ROTI + PLUG + RARITA
Motocultorul are roti, plug si rarita, motor pe benzina, in 4T, 223 capacitate cilindrica, rezervor cu capacitate de 3,6 litri, aprindere electronica, nivel de zgomot de 94 dB.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
1.2. Cel mai bun motocultor de tip profesional
Motocultorul de tip semiprofesional este un dispozitiv ce poate fi folosit pentru suprafate mari, de pana la 10000 mp, fabricat din materiale de foarte buna calitate, robuste, ce pot primi atasarea mai multor accesorii utile.
Motocultorul are motor de 13CP, capacitate cilindrica de 389, turatia maxima a motorului de 3600 rpm, aprindere electronica, pornire cu demaror manual, soc manual, nivel de zgomot 98 dB.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
MOTOCULTOR O'MAC MC 800 CU ROTI + PLUG + RARITA
Motocultorul este ideal pentru lucrarile executate profesionist, are motor pe benzina de 8CP, latime de lucru de 55-90 cm si adancime de 10-36 cm. Greutatea echipamentului este de 83 kg.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
Motocultorul functioneaza cu benzina, are motor de 8 CP, cutie de viteze 3+1, nivel de zgomot 96 dB, greutate de 104 kg.
AVANTAJE |
DEZAVANTAJE |
|
|
2. Cum alegi cel mai bun motocultor
Agricultorii au nevoie de un echipament agricol performant pentru lucrarile agricole, care sa le inlesneasca efortul fizic si sa le micsoreze timpul dedicat muncii. Motocultorul este astazi intalnit in multe gospodarii, alegerea lui trebuind, insa, sa fie facuta tinand cont de unele aspecte importante, cum ar fi:
- Tipul de motocultor. Motocultoarele pot fi de tip hobby, semiprofesional si profesional. Primele se utilizeaza, de obicei, pentru suprafate mici, fiind perfecte pentru gospodarii obisnuite, cele semiprofesionale sunt apreciate pentru suprafete de pana la 10000 mp, iar cele profesionale au constructii robuste, reusesc sa opereze suprafete foarte dure si sunt dotate cu numeroase accesorii pentru a duce la bun sfarsit operatiuni de bilonare, semanare, pregatirea pamantului pentru insamantare;
- Latimea frezelor. Un motocultor de top este cel care are o latime de lucru excelenta, care poate sa rezolve totul de la prima trecere, iar frezele sunt dispuse in hexagonala, in acest fel maruntind solul foarte bine. Latimea frezelor trebuie sa fie mare pentru a realiza o lucrare agricola pe masura;
- Usurinta in folosire si accesoriile. Manevrarea usoara conteaza foarte mult, asa ca un rol important il are dotarea acestuia cu manere si roti de cauciuc de calitate, care sa-l ajute la deplasarea chiar si pe cele mai dificile soluri. De asemenea, echipamentul trebuie sa fie dotat cu diferite accesorii utile la lucrarile agricole, cum ar fi plugul, rarita, semanatoarea, remorca, cultivatorul;
- Puterea motorului. Motorul potrivit este cel care ofera randamentul necesar, nu se intretine dificil, permite economisirea combustibilului. Motorul poate fi electric, pe benzina sau diesel. Cele alimentate electric se mai numesc si motosape, utilizandu-se mai ales pentru suprafete de mici dimensiuni. Motorul cu combustibil este mai performant, motocultoarele dotate in acest mod numindu-se si motocultivatoare;
- Pretul. Costurile difera de la model la model, in functie de motor, caracteristici, functii, accesorii pe care le detine. Un motocultor ieftin este util pentru suprafete de mici dimensiuni, dar cine isi doreste un dispozitiv performant va trebui sa plateasca o suma pe masura.
3. Marci recomandate de Belgarden.ro
Belgarden.ro vine in intampinarea nevoilor tuturor clientilor care detin suprafete de teren mai mici sau mai mari, cu produse de cea mai buna calitate, performante, destinate agricultorilor amatori sau profesionisti, fabricate de firme de renume, cum ar fi Husqvarna, O’Mac, Verdina etc.
3.1. Marca O’Mac
O-Mac este o firma aparuta in 2004 din nevoia de a oferi consumatorilor o alternativa la produsele existente deja pe piata. Motocultoarele produse de acest brand arata respectul, grija si dorinta de a fi mereu aproape de agricultori, sunt fiabile, de calitate si accesibile ca pret.
3.2. Marca Verdina
Brandul Verdina este renumit pentru diversitatea utilajelor si accesoriilor fabricate, care se muleaza pe gusturile cele mai pretentioase si pe ideile gradinarilor amatori sau profesionisti. Produsele se remarca prin atentia cu care sunt controlate, prin calitatea superioara a produselor finite si prin certificarea la cele mai inalte standarde internationale.
4. Cum se foloseste cel mai bun motocultor si alte detalii utile
Motocultorul trebuie folosit doar dupa ce proprietarul a citit cu atentie instructiunile producatorului pentru a evita deteriorarea acestuia in necunostinta de cauza. Dupa ce s-a invatat cum sa-l foloseasca si s-a familiarizat cu comenzile de lucru poate sa inceapa sa-l puna in functiune pe teren. Cateva reguli sunt foarte important de urmat:
- Nu va fi utilizat in spatii inchise (sere sau solarii);
- Daca este pornit motorul, se va pastra distanta de freze sau de alte accesorii puse in miscare de motocultor;
- Utilajul va fi folosit in mod normal, conform instructiunilor, fara sa fie suprasolicitat;
- Noaptea nu este indicat sa fie folosit si nici in apropierea focului;
- Daca solul este prea dur si motocultorul nu este prevazut din fabrica cu o putere care sa faca fata unui astfel de teren, atunci ar fi bine sa nu se foloseasca in astfel de conditii pentru ca s-ar putea strica;
- Daca pamantul este prea umed, echipamentul s-ar putea comporta diferit. De asemenea, ar fi bine sa se astepte vreo doua zile pentru a se usca solul si doar apoi sa fie pus la treaba motocultorul;
- Agricultorul trebuie sa aiba un anumit echipament de lucru pe parcursul intrebuintarii dispozitivului: cizme de cauciuc, manusi rezistente, haine confectionate din materiale puternice.
Intretinerea motocultorului conteaza enorm daca proprietarul vrea sa il foloseasca mult timp. Combustibilul trebuie sa fie de calitate, la fel si uleiul, iar unele modele au senzori care arata cat de scazuta este cantitatea de ulei din rezervor, precum si freze cu functie de autoascutire, asa ca uzura nu poate fi pusa in discutie. Este indicat ca dupa fiecare utilizare echipamentul sa fie curatat de pamant si de resturi de plante.
In concluzie, cine vrea sa se bucure de o suprafata de teren roditoare trebuie sa nu uite ca folosirea motocultorului se impune de la sine inteles. Alegerea echipamentului potrivit se va face dupa ce sa va cerceta cu atentie oferta bogata din comert, tinand cont de recomandarile si de sfaturile specialistilor.
Surse foto: belgarden.ro
5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cel mai bun motocultor
Cum alegi cel mai bun motocultor?
Cel mai bun motocultor trebuie ales in functie de tip (hobby, semi-profesionale, profesionale), de latimea frezelor, de tipul de carburant folosit, usurinta in folosire si accesoriile din dotare, de intretinere, brand si pret.
Cat de adanc sapa un motocultor?
Motocultorul poate sa faca sapaturi cu o adancime de la 10 pana la 30 cm.
Ce accesorii se pot atasa unui motocultor?
Accesoriile ce se pot atasa unui motocultor sunt: frezele de pamant, plugul, peria rotativa, prasitoarea, grebla pentru fan, masina de tuns gazon cu sac colector, semanatoarea, cisterna, carucior de lucru si transfer.
Cum se intretine un motocultor?
Pentru intretinerea optima a unui motocultor se vor avea in vedere motorul, ambreiajul si frezele. Carburantul si uleiul trebuie sa fie de calitate, filtrul de aer se verifica periodic, ambreiajul se va regla corect. Functionarea motocultorului trebuie sa aiba loc doar dupa ce proprietarul va citi cu atentie instructinile de folosire din cartea tehnica a dispozitivului.
Care sunt diferentele intre motosapa si motocultor?
Motosapa este un utilaj din categoria usoara si se utilizeaza pentru sere si gradini, dotat cu o putere mai mica, iar motocultorul este suficient de puternic sa sustina o multime de accesorii, cu ajutorul carora sa execute diverse activitati.