Plante de grădină rezistente iarna - care sunt și cum se îngrijesc ele

Se spune ca plantele au nevoie de anumite conditii optime pentru a se dezvolta. Lumina naturala, temperatura optima, apa sau expunerea la aer curat, fiind elementele esentiale care pot influenta intr-o mare masura buna crestere a plantelor din gradina ta. In functie de soi si provenienta ta, fiecare planta are diverse conditii de ingrijire. Poate unele functioneaza cu mai multa apa ori unele au nevoie de cat mai multa lumina naturala. Pentru a te asigura ca ai parte de cele mai frumoase rezultate si plantele tale cresc conform asteptarilor trebuie sa te informezi cu privire la conditiile optime de dezvoltare ale fiecareia. 

Daca in sezonul rece nu apuci sa te bucuri de o gradina asa cum visezi, iata cateva sfaturi si idei de care sa tii cont pe viitor pentru a te bucura de cele mai frumoase plante, chiar si iarna.

 

 

1. Plante de gradina rezistente iarna

Cu toate ca pare greu de crezut exista anumite soiuri de plante care prefera temperaturile scazute pentru a se dezvolta. Daca ai o gradina cu plante si flori, de care vrei sa te bucuri in toata perioada anului, indiferent de anotimp si temperaturi, atunci ar fi bine sa te familiarizezi cu specificul fiecarei plante. 

1.1. Flori de gradina care rezista iarna afara - care e categoria de plante rezistente la frig

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista trei mari categorii de plante: exotice, anuale sau bianuale si perene. Cele care ne intereseaza pe noi in acest articol, sunt ultimele, adica plantele perene. De ce ne intereseaza doar aceasta categorie? Pentru ca sunt singurele plante ce rezista si iarna si infloresc sau inverzesc an dupa an, radacina lor reusind sa supravietuiasca frigului iernii. Alege sa pui in gospodaria ta acele plante care sunt rezistente in gradina chiar si in sezonul rece, cand gradele scad chiar sub 0 grade Celsius sa te bucuri de flori de gradina care rezista iarna afara.

Exista anumite plante perene care isi pastreaza frunzele si iarna, insa multe dintre ele raman fara frunzele si florile de suprafata. Cu toate acestea, radacina plantei este in viata si rezista chiar si in conditii de inghet, urmand ca in noul sezon cald sa revina la forma initiala cu un nou rand de frunze si flori. Ce-i drept exista plante care rezista doar cativa ani, iar apoi mor si plante mai longevive ce au zeci de ani in care repeta acest ciclu amintit mai sus. 

Rezistenta lor in timp depinde mult si de ingrijirea si stimulii la care sunt expuse pe parcursul anilor. Daca o planta trece prin seceta, urmata de un inghet si repeta acest proces doi-trei ani, radacina sa va fi afectata si nu va mai rezista atat de mult precum ar face-o in mod normal specia respectiva. Pentru a avea sanse mai mari sa reziste in timp, se recomanda alegerea unor plante perene rezistente, existand atat de multe specii, cu siguranta vei  gasi ceva care sa fie pe placul tau si de care sa te poti bucura sezon dupa sezon in propria gradina. 

 

1.1. Flori de grădină care rezistă iarna afara - care e categoria de plante rezistente la frig

 

1.2. Flori de iarna in gradina - care sunt cele mai populare plante folosite in gradini

Dupa ce am stabilit categoria de plante la care ne referim, o sa incepem sa dam si cateva exemple, pentru ca acestea sunt destul de numeroase. Totusi anumite soiuri de flori de gradina, care rezista iarna afara, sunt ceva mai populare si apar peste tot, astfel ca s-ar putea sa le cunosti deja. Iata mai jos cateva dintre cele mai cunoscute flori de gradina rezistente iarna:

  • Muscatele - sunt printre cele mai populare plante ornamentale de gradina care rezista iarna afara, daca nu sunt temperaturi de inghet, in acest caz nu vor fi in cea mai buna forma a lor. Cu toate acestea sunt extrem de versatile si exista extrem de multe culori disponibile, care vor inveseli cu siguranta gradina ta.
  • iasomie de iarna - este printre cele mai rezistente specii de iasomie care rezista cu brio la temperaturi extrem de scazute, iar spre final de iarna chiar si infloreste, avand niste flori mici delicate si galbene. 
  • trandafir de iarna - numit si spranz este o planta ce arata destul de diferit de trandafirul clasic. Aceasta specie poate inflori chiar la inceput de iarna, cand temperaturile scad, dar rezista bine si pe perioada de inghet, avand niste flori ceva mai mici si finute comparativ cu un trandafir obisnuit.
  • Leandru - aceasta specie rezista de minune si la temperaturi cu minus, insa are nevoie de lumina solara macar o data sau de doua ori pe saptamana, dar si de cantitati generoase de apa pentru a ramane in cea mai buna stare. 
  • Camelia - o alta planta ce poate inflori pe timp de iarna, daca nu este inghet, caz in care isi va extinde perioada la care va inflori pana la inceput de primavara. are niste flori de dimensiuni medii, in nuante de rosu, roz sau violet. 
  • Astilbe - sunt niste plante ce aduc foarte bine cu aspectul lavandei, ideale pentru gradini, fiind voluminoase. Merg de minune iarna, mai ales pentru ca nu au nevoie de multa lumina si prefera mediile mai umbrite pentru a de dezvolta la adevarata valoare. 
  • Ciclamele - se dezvolta cel mai bine in perioada toamnei si a primaverii, insa rezista bine si iernilor mai blande. Trebuie udata din abundenta, insa ceva mai rar, o data sau de doua ori pe saptamana fiind suficient. 

 1.2. Flori de iarnă în grădină - care sunt cele mai populare plante folosite în grădini

2. Ce ingrijiri necesita florile de gradina rezistente iarna

Plantele au un ciclu propriu de dezvoltare. In cazul celor perene, chiar daca ele rezista mai multi ani la rand, nu toate raman verzi sau inflorite pe tot parcursul anului. Astfel ca, in sezonul rece, incepand cu lunile mai reci de toamna, final de octombrie - noiembrie, pana prin februarie, acestea au nevoie de metode de ingrijire diferite. Este recomandat sa fie udate mai putin, de doua sau trei ori pe saptamana fiind suficient. De asemenea, tot in aceasta perioada fertilizarea trebuie pusa pe pauza, tocmai pentru ca planta nu va asimila cum trebuie substantele si atunci tentativele noastre de ingrasare a solului vor fi ineficiente.

Chiar daca iarna gradina nu este la fel de plina ca in sezonul cald este indicat totusi sa cureti constant plantele si sa te asiguri ca solul este potrivit pentru buna lor dezvoltare. Verifica gradina de cateva ori pe saptamana si elimina buruienile ori alte lucruri care ar putea dauna plantelor tale. De asemenea, ai rabdare cu unele plante. In cazul celor perene, posibil ca perioada in care nu infloresc sa fie exact iarna, asta nu inseamna ca planta a murit si nu mai este buna, de aceea trebuie rabdare pana la venirea primaverii pentru a vedea daca gradina ta va deveni din nou roditoare si inflorita. 

Daca ai plante de dimensiuni mai mari, nu uita sa le oferi sustinerea necesara, asigura-te ca pui niste tije de sustinere acolo unde e cazul. Vantul violent le poate da jos, asa ca niste masuri de siguranta nu strica niciodata, pentru a te asigura ca plantele tale raman pe pozitii chiar si in conditii meteorologice mai putin favorabile. 

 2. Ce îngrijiri necesită florile de grădină rezistente iarna, copil care uda plantele in gradina

3. Ce unelte sa folosesti pentru plantele ornamentale de gradina care rezista iarna afara

Plantele sunt un accesoriu foarte frumos pentru gradina, dar pentru a avea parte de o gradina luxurianta, in care sa se imbine armonios mai multe specii este necesara si o intretinere amanuntita. Trebuie sa stii exact ce sa elimini, ce tip de ingrasamant sa pui, cata apa are nevoie fiecare specie si mai ales ce instrumente sa folosesti pentru a nu distruge plantele atunci cand le cureti sau elimini diverse parti care nu mai arata cum trebuie. 

Pentru intretinerea corecta a gradinii trebuie utilizate niste unelte de specialitate, concepute pentru astfel de procese. Gradina cu plante trebuie curatata constant, iar gazonul trebuie tuns in mod regulat pentru a te bucura de o gospodarie ingrijita si pentru a crea un mediu cat mai precoce pentru buna dezvoltare a plantelor tale. De asemenea, nu uita sa folosesti manusi de protectie pentru a nu risca sa te ranesti ori sa te murdaresti prea tare. 

Printre uneltele necesare ingrijirii gradinii si plantelor se numara urmatoarele: 

  • Foarfeca de calitate 

Ai nevoie de o foarfeca speciala pentru gradinarit, cara sa taie bine pentru a nu rupe  tulpinile inestetic, ci pentru a le taia direct din punctul dorit. 

  • Masina de tuns iarba

Pentru ingrijirea gazonului, ai nevoie de un aparat special pentru a obtine un efect frumos si uniform. Mai ales daca ai o gradina de dimensiuni ceva mai mari e recomandat sa ai o masina pentru tuns gazonul sau ceva din categoria motounelte pentru iarba si trimmere.

  • Atomizor 

Daca o gradina cu mai multe specii de plante, cu siguranta trebuie sa ai si un atomizor in trusa ta cu unelte pentru gradinarit. Acesta te va ajuta la distribuirea diverselor tratamente, astfel incat plantele tale sa reziste cu brio in timp. 

  • Sistem de udare eficient 

Pentru gradinile de dimensiuni ceva mai reduse probabil o stropitoare este suficienta pentru udarea plantelor si a florilor oricand este necesar, dar daca ai o gradina mai mare si multe specii de plante ce necesita cantitati semnificative de apa, atunci varianta unei pompe de apa s-ar putea sa fie exact ce ai nevoie. 

  • Refulator de frunze

Un alt accesoriu pentru trusa ta de unelte de gradinarit este refulatorul de frunze. Acesta este util cu precadere toamna, cand ai o cantitate generoasa de frunze uscate in gradina. Poti inlocui cu succes acest aparat cu o grebla, daca nu vrei sa aloci un buget atat de mare pentru rezolvarea acestei activitati. in plus, grebla va fi folositoare pe tot parcursul anului si poate fi folosita la multe alte activitati ce tin de gradinarit. 

  • Spatula pentru seminte 

acest instrument este util in special in momentul plantarii, facand tot procesul mult mai usor si eficient. te va ajuta sa controlezi mult mai usor numarul de rasaduri pe care le pui si le vei putea distribui rapid, fara sa fie nevoie sa le distribui manual. 

Folosirea unor instrumente de calitate iti va usura cu mult procesul de intretinere al gradinii si vei reusi sa ai niste rezultate mult mai rapid. Cu toate ca poate fi tentant sa inlocuiesti foarfeca pentru plante cu una normala, de exemplu, acest lucru este gresit si vei observa ca si rezultatele vor fi total diferite, pentru ca lamele lor sunt create pentru suprafete diferite. Astfel ca, o foarfeca de bucatarie va sfasia crengile taiate si  nu va reusi sa patrunde anumite tulpini mai dure. De aceea este important sa folosesti materiale special create pentru gradinarit, pentru a-ti termina treaba usor si fara prea mult efort. 

3. Ce unelte să folosești pentru plantele ornamentale de grădină care rezistă iarna afară, instrumente de gradinarit

 

Pentru a te bucura de plante de gradina care sa fie frumoase si in anotimpul rece, alege acele plante din categoria perenelor. Dupa ce ai bifat acest aspect asigura-te ca te informezi bine cu privire la felul in care trebuie ingrijita fiecare planta si acorda suficienta atentie acestor aspecte. iar ulterior, apeleaza la trusa ta de scule pentru gradinarit pentru a ingriji plantele si gradina si pentru a avea rezultate placute si rezistente in timp.

Asadar, acestea au fost informatiile despre plante de gradina rezistente la frig si felul in care trebuie ingrijite ele, cat si gradina ta. Nu uita, daca vrei sa te bucuri de niste rezultate frumoase este necesar sa investesti destul de mult timp si sa lucrezi constant la gradina ta astfel incat plantele sa creasca in cele mai bune conditii. Solul este important, dar nu reprezinta singurul element, fiind o lista lunga de factori care determina buna dezvoltare a plantelor tale. Dar, daca iti ingrijesti gradina cu pasiune, rezultate nu vor intarzia sa apara sezon dupa sezon, fiind unul dintre cele mai satisfacatoare lucruri de care te poti bucura in fiecare an, vazand rodul muncii tale. 

sursa foto: unsplash.com