1 Curatarea pavajelor

Amenajarea gradinii tale cu pavaje poate schimba complet aspectul acesteia, oferind un aspect proaspat, ingrijit, si, totodata, o cale de acces usoara spre casa sau spre strada. Neglijarea acestora duce insa la efectul opus, transformand totul intr-un peisaj anost, neingrijit, pe care nu te vei bucura sa-l vezi de fiecare data cand iti doresti sa profiti de cateva momente in aer liber. Pentru a evita asta ai nevoie de cateva informatii privitoare la solutiile potrivite pentru curatarea pavajului, modalitatea prin care o poti face, etapele necesare, si mai important, sa intelegi de ce procesul de intretinere este atat de important.

Desi ele sunt gandite pentru a rezista extrem de mult timp, fiind construite din materiale durabile, reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea muschilor, a diverselor plante salbatice, murdariei sau chiar mucegaiului. Tot ce trebuie sa faci pentru un finisaj impecabil, este sa urmezi sfaturile de mai jos si sa apelezi la echipamente care au presiunea necesare indepartarii tuturor acestor daunatori.

1. De ce este importanta curatarea pavelelor si cand trebuie sa facem asta?

Pavelele, desi au un rol estetic si practic foarte important pentru curtea sau gradina ta, sunt permanent expuse unor factori de risc si daunatorilor care le pot diminua semnificativ durata de viata. Printre principalele amenintari pentru acestea se numara ploile si umiditatea creata la nivelul solului, murdaria provenita in urma acestora, plantele care cresc in voie printre spatiile libere existente sau care chiar reuseste sa patrunda in material, daca nu sunt combatute la timp, precum si alte intemperii (inghet, grindina sau temperaturi extreme). Aceste lucruri nu trebuie insa sa te opreasca din dorinta de a avea o gradina cu pavaj, ci doar trebuie sa te avertizeze cu privirea la curatarea lor si a intregului procesul de intretinere, constientizand avantajele acestora.

In primul rand, este vorba despre imbunatatirea aspectului. Un mediu curat si ingrijit iti ofera o oaza de liniste si iti da senzatia de confort si siguranta, avand un impact direct asupra starii tale de spirit. In acelasi timp, este un aspect important si pentru oaspetii care iti trec pragul, formandu-si prima parere chiar de la intrare. Acelasi lucru este valabil si pentru cazul in care nu ai curtea delimitata sau ai un gard care permite vederea catre interior. Nu uita sa tii cont de acest aspect si in momentul in care te hotarasti sa vinzi casa, intrucat pentru posibilii cumparatori poate conta extrem de mult. 

In al doilea rand, este o metoda prin care o sa economisesti bani. Te intrebi cum se intampla acest lucru? Foarte simplu, de cele mai multe ori, asa cum este si in cazul pavajelor, intretinerea lor costa mai putin decat inlocuirea acestora. Prin curatarea pavajului din curte, vei mentine culoarea lor initiala, intacta, fara pete sau decolorari provocate de urmele de pamant sau namol care raman un timp indelungat pe acestea. Totodata, neglijarea pavelelor creeaza acelasi efect si asupra imprejurimilor. Rondurile cu flori, gazonul, plantele si arborii decorativi tind sa nu mai fie nici ei ingrijiti corespunzator in aceste circumstante. Acest lucru este usor de explicat, deoarece atunci cand totul este dezorganizat, tendita este de a urma aceeasi directie, fiind mult mai greu crearea unor noi obiceiuri.

Un alt aspect pe care este bine sa-l ai in vedere este faptul ca fiecare spalare a pavajului va dura mult mai putin, atunci cand este efectuata regulat. In schimb, daca lasi plantele daunatoare sa creasca, sa se extinda sau murdaria sa patrunda in ciment, indepartarea acestora o sa dureze cateva ore bune si va necesita un efort sporit din partea ta. Daca ai permis ca lucrurile sa evolueze in directia negativa, asta nu inseamna ca trebuie sa te resemnezi. Cu elementele potrivite poti scoate chiar si cele mai persistente pete, fara a apela la o echipa profesionala. De exemplu, un aparat de spalat cu presiune o sa-ti faca munca mult mai usoara, la fel si solutiile de curatat dedicate pentru acest lucru, insa despre toate acestea vei afla imediat, in urmatoarele randuri.

2 Curatare pavele

2. Afla cu ce se spala pavelele in functie de material si tipurile de murdarie

Cu siguranta te-ai asigurat ca pavajul tau sa fie montat corespunzator, astfel inca sa arate bine si sa nu permita impingerea lui de catre buruienile aflate in cale, cu toate aceste masuri pe care le-ai luat, trebuie sa stii ca este absolut normal ca aceste situatii sa apara, fiind important sa actionezi la timp, si intodeauna prin metodele potrivite. In general, metoda cea mai des intalnita este spalarea cu apa si detergent, fie cu ajutorul unui furtun, fie cu un aparat special care are presiunea crescuta, insa nu intotdeauna este o metoda eficienta pana la capat. Pentru a stii exact de ce ai nevoie pentru fiecare situatie, vom analiza pe rand posibilele probleme cu care te poti confrunta, si care este metoda de actionare.

Un prim dusman care apare peste noapte sunt buruienile. Acestea nu necesita o ingrijire speciala, sau un mediu favorabil, astfel ca se pot dezvolta chiar si pe cele mai aride terenurile, si mai ales in preajma pavelelor, acolo unde umiditatea tinde sa fie crescuta, fata de restul curtii tale. Este clar ca un pavaj bine construit si asezat nu va permite patrunderea acestor plante prin materialul din care sunt construite, si nici nu vor putea muta pavelele de pe locul lor, insa impiedicarea cresterii printre, sau imprejurul acestora, este mai dificil de impiedicat. Poti utiliza diferite substante chimice care au rol de estompare a cresterii, pentru un rezultat de lunga durata, iar in momentul in care observi cresterea acestora este ideal sa le elimini imediat, chiar de la radacina. Acest proces dureaza doar cateva minute pe zi, sau pe saptamana, in functie de disponibilitatea ta, iar pentru restul gazonului poti utiliza o masina de tuns iarba, care, la randul ei, va reduce timpul si intensitatea muncii fizice. O alta solutie inteligenta sunt robotii de tuns iarba, care au nevoie doar de o simpla programare, fara a mai fi nevoie sa ii manuiesti. Pentru resturile ramase utilizeaza o matura, sau o grebla, fie alege sa folosesti iarba drept compost natural, prin lasarea acesteia la sol.

Asa cum am spus si la inceput, pentru curatat pavelele cea mai simpla metoda este sa freci foarte bine suprafata cu apa si sapun, indiferent daca vorbim despre apa rece sau calda, efectul final este acelasi. Sapunul poate sa fie inlocuit si cu detergent special creat pentru pardoseli, sau materiale asemanatoare, insa in proportii echilibrate, pentru a nu afecta cimentul. De asemenea, este obligatoriu ca solutia sa nu aiba acid. Puteti verifica chiar si eticheta produselor, unde pot exista specificatii clare cu privire la materialele care trebuie evitate, printre care se afla si marmura (in cazul in care pavelele tale sunt compuse din acest material), piatra naturala, sau ciment. In acest caz, tot ce ai nevoie este doar o galeata pentru a efectua amestecul, o perie rigida, care sa poata curata in profunzime, insa fara a distruge materialul. 

Tot ce trebuie sa faci este sa aplici direct pe pavaj si sa freci cu putere, iar aceasta miscare va ajuta la eliminarea petelor care nu sunt problematice. De exemplu, daca te intrebi cu ce se curata uleiul de motor de pe pavele, atunci raspunsul sigur nu o sa fie o simpla solutie cu apa. In acest este nevoie de o atentie speciala, si o substanta dedicata unor astfel de produse. Desi exista mai multe variante alternative, ele nu sunt verificate de catre oamenii din domeniu, astfel ca pentru un efect garantat, singura solutie pe care o poti utiliza este curatarea cu agenti chimici dedicati.

Curatare pavele de ciment trebuie facuta si in cazul in care incep sa se depuna muschi pe suprafata lor, pentru a evita extinderea. Pentru acestea poti apela la inalbitori pentru haine, care odata cu indepartarea lor, o sa aiba si efect de curatare in profunzime, si redarea stralucirii. Ai grija, insa, sa nu adaugi o cantitate prea mare, deoarece este cazul sa provoci alte pete, pe care cu siguranta nu ti le doresti in curtea ta, fiind apoi aproape imposibil de eliminat. Avand aceasta putere de a inaltura muschiul, este evident ca va avea un efect nociv si asupra altor plante, astfel ca trebuie sa acorzi o atentie sporita florilor din apropiere, sau arborilor decorativi. Toate aceste substante vor actiona imediat cu ajutorul unui aparat de spalat cu presiune, dedicat unor astfel de activitati.

3 Curatat pavele

3. Etapele procesului de spalare a pavajelor, si alte curiozitati pe care trebuie sa le cunosti

Desi procesul de curatare este unul simplu, trebuie sa ai in vedere cateva etape care te vor ajuta sa ai rezultatele dorite. Incepe cu inlaturarea prafului, a murdariei, si a resturilor ramase pe pavaje, care iti pot zgaria suprafetele, in cazul in care aplici direct substanta peste si incepi procesul propriu-zis de curatare. Acest proces il poti face rapid cu ajutorul unui aspirator capabil sa curete exteriorul, asadar nu unul dedicat unor spatii interioare, pentru murdarie putina, sau cu o simpla matura. In acest ultim caz, nu te astepta la rezultate uimitoare, ci fi pregatit sa insisti asupra prafului, in principal, iar apoi poti completa procesul venind cu o carpa umeda, prin frecarea usoara. 

Urmatorul pas este sa aplici produsul dorit asupra petelor, in principal, si asupra intregii suprafete intr-o cantitatea mai mica. Asa cum deja ai aflat, poti utiliza substante dedicate pentru curatarea dalelor sau a pavajelor din beton, sau poti apela la solutiile de curatat pe care deja le ai in casa ta, cel putin prima data pentru a vedea daca au efect, sau nu. Nu uita sa ai la indemana si o perie potrivita, pentru ati usura munca pe cat de mult posibil. Dupa toate acestea, vino cu un furtun sau cu un aparat capabil sa curete sub presiune, pentru a clati suprafetele. Urmatorul pas trebuie sa se desfasoare in mod normal, respectiv uscare, astfel ca treaba ta s-a incheiat chiar aici.

Revin-o asupra acestui proces la cateva zile, sau ori de cate ori simti ca este nevoia ca pavelele sa fie improspatate, pentru un efect vizual de impact. Acest proces poate avea mici schimbari, in cazurile in care ai aplicat un pavaj pictat, sau cu anumite modele sculptate, unde trebuie sa insisti, atat cu peria, cat si cu jetul de apa. Desi aceste modele nu sunt atat de utilizate pentru alei, pot sa fie intalnite pe exteriorul scarilor, iar murdaria se poate observa foarte usor, chiar si acolo. Un alt detaliu pe care nu multi propietari de pavaje il cunosc, este faptul ca in comert sunt disponibile substante sigilate stric pentru acest tip de suprafata. Le poti cauta chiar asa, iar scopul lor este de a mai impiedica asezarea murdariei, pastrarea culorilor intacte pentru o perioada indelungata, si impiedica dezvoltarea daunatorilor pe suprafetele tratate. De asemenea, mai exista substante care asigura impermeabilitatea dalelor, astfel incat va impiedica umiditatea, și-n acelasi timp, dezvoltarea plantelor pregatite sa invadeze noul tau aranjament. Alte solutii de intretinere pot sa fie utile, mai ales pentru prelungirea perioadelor dintre curatari.

 

Asadar, acum ca ai aflat cu ce se curata pavajul de ciment, marmura, sau alte materiale specifice acestor elemente dedicate spatiului exterior, si in special gradinii tale, poti evita mult mai usor deteriorarea acestora, contribuind, in acelasi timp, la prelungirea perioadei de utilizare, si economisirea unor sume importante pe eventualele schimbari necesare in cazul neglijarii acestor aspecte. 

De cele mai multe ori, aceste procese sunt usor de efectuat, chiar de tine, cu substantele si accesoriile pe care le ai acasa, insa poti apela si la echipe profesioniste daca timpul nu iti permite, sau pur si simplu nu iti face placere sa te ocupi personal de aspectul gradinii tale. Nu uita sa utilizezi proportiile recomandare, pentru a evita alte pete, sau distrugeri nedorite, iar cand totul este pregatit, poti sa dai drumul la treaba.

4 Spalare pavaj

Sursa foto: pexels.com