Intretinere gazon. Cum sa ai grija in mod corect de iarba din curtea ta

Traiul la casa este vazut de multi ca fiind un privilegiu deosebit. Pe de alta parte, exista si persoane care considera ca a locui la curte este o alegere care te incarca cu responsabilitati si griji pe care nu si le doreste nimeni. Indiferent de modul in care te raportezi la aceste responsabilitati, un lucru este cert: ele exista si pentru cei nemultumiti de traiul la curte, precum si pentru persoanele impacate cu acest stil de viata. 


Printre responsabilitatile principale pe care le are orice gospodar se regasesc si cele referitoare la intretinerea gazonului. Gazonul este esential pentru ca o curte sa fie primitoare si spectaculoasa. Pe langa latura estetica, gazonul ajuta si la crearea unui mediu mai racoros si mai placut pentru copii, animale de companie, precum si pentru tine si partenerul sau partenera ta de viata. 


La fel ca orice alt element de vegetatie din jurul casei, gazonul necesita o serie de masuri de ingrijire prin care sa fie mentinut in stare optima de sanatate. Un gazon sanatos este si un gazon puternic, verde si mereu aspectuos. Produsele de ingrijire gazon, precum si masurile speciale de intretinere gazon pe care le poti lua sunt numeroase si trebuie tratate cu atentie. Iata ce trebuie sa stii despre acest proces complex!

1. Intretinerea gazonului. Ce este gazonul si de ce are nevoie de ingrijire

Gazonul reprezinta un fel aparte de iarba care este plantat si intretinut in asa fel incat sa infrumuseteze spatiile din jurul gospodariilor. De altfel, exista mai multe soiuri de iarba care formeaza gazonul si creeaza o structura cu potential estetic remarcabil. Pentru a putea oferi beneficiile scontate, gazonul trebuie sa fie tuns si udat cu regularitate. Gazonul este format din specii diverse de ierburi, precum raigras, zizania sau leguminoase. 

 

Este demn de subliniat ca nu doar gazonul din jurul caselor este format din plante din familia gramineelor, ci si cel utilizat pe stadioane sau in parcuri. Acest tip de iarba nu are doar rol decorativ, ci poate avea si intrebuintari practice. Pe suprafata sa sunt practicate sporturi precum fotbalul, baseball-ul sau rugby-ul, la nivel profesionist. De asemenea, pe suprafata gazonului sanatos si bine intretinut pot fi intreprinse activitati de relaxare si distractie pentru adulti si copii.

Intretinere gazon. Ce este gazonul si de ce are nevoie de ingrijire

El are capacitatea de a capta reziduurile si praful din atmosfera. Purifica aerul si ajuta la crearea unui mediu mai racoros, prielnic pentru desfasurarea activitatilor in jurul casei. Pentru ca gazonul sa poata oferi toate aceste beneficii de ordin functional si estetic, este foarte importanta intretinerea sa. Pentru o intretinere gazon corecta, este important sa se foloseasca metode si dispozitive special concepute in acest sens. 


In cele ce urmeaza, vei descoperi cele mai importante detalii referitoare la intretinerea gazonului in fiecare perioada a anului, masurile pentru regenerare gazon uscat si pasii necesari pentru o ingrijire completa si o mentinere a ierbii in conditii excelente, pe tot parcursul anului, pentru cat mai mult timp. 

2. Intretinerea gazonului toamna si in celelalte perioade ale anului

La fel ca orice alt element de vegetatie, gazonul implica masuri de intretinere specifice. Plantele prezinta vulnerabilitati majore in fata temperaturilor extreme, precipitatiilor si socurilor. In acelasi timp, ele trebuie sa fie protejate impotriva actiunii daunatorilor din mediul inconjurator, asa cum sunt diversele tipuri de insecte. O ingrijire corecta si completa a gazonului dintr-o curte se pote face doar tinand cont si de perioada anului in care te afli. Iata cum trebuie sa procedezi, in functie de anotimp. 

 2.1. Intretinerea gazonului toamna

 

Toamna este anotimpul optim pentru plantarea gazonului. Toate conditiile sunt extraordinare pentru a planta gazon pe timp de toamna. De la finalul lunii septembrie si pana la inceputul lui decembrie, solul este umed, temperaturile sunt la un nivel mediu, buruienile nu mai au forta de a se forma si de a afecta firul de iarba, iar inghetul nu reprezinta inca o problema. 

 

Daca ai deja gazonul plantat si te intereseaza sezonul de toamna doar din perspectiva ingrijirii firelor de iarba, trebuie sa stii ca intretinerea gazonului toamna se face tinandu-se cont de mai multe criterii. Este important sa apelezi la masini de tuns iarba Husqvarna sau tractor de tuns iarba Husqvarna, pentru a-ti facilita misiunea. Pasii pe care este ideal sa ii urmezi pe timp de toamna sunt urmatorii:

  1. Tunde la 4 cm - numai daca gazonul este uscat. Evita tunderea daca acesta este umed sau inghetat;
  2. Grebleaza intens - se recomanda utilizarea ueni greble cu dinti lungi;
  3. Aeriseste substratul - poti utiliza furca sau unul dintre modelele performante de scarificatoare Husqvarna;
  4. Presara seminte noi - asa cum iti spuneam, toamna este o perioada excelenta pentru plantarea gazonului. In curtea ta, pot aparea zone moarte pe suprafata in care este plantat gazonul. Lunile de toamna sunt momentul ideal pentru a le umple si pe acestea, prin presararea de noi seminte;
  5. Fertlizeaza - utilizeaza fertilizator special, pentru ca gazonul sa beneficieze de toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios in anul care urmeaza.

Intretinere gazon. Intretinerea gazonului toamna

2.2. Intretinerea gazonului iarna

Iarna este sezonul cel mai temut de catre posesorii de curti in care a fost plantat gazon. Temperaturile extreme care provoaca inghet pot sa cauzeze mari probleme firelor de iarba, mai ales daca acestea nu au fost ingrijite in mod corespunzator pe parcursul lunilor anterioare. Daca gazonul este plantat toamna, este foarte important ca aceasta plantare sa fie realizata in mod corect, pentru ca firele sa se adapteze usor la conditiile dure din sezonul rece.

 

Indiferent ca plantarea s-a realizat pe timp de toamna sau mai devreme, gazonul trebuie foarte bine ingrijit in timpul sezonului de iarna. Urmareste cu deosebita atentie prognoza meteo si asigura-te ca muschii care pot aparea la nivelul gazonului inainte de prima ninsoare sunt eliminati. Insasi prezenta muschilor este un semnal negativ, deoarece acestia apar la nivelul solului argilos si nefertil.

 

De asemenea, prezenta muschilor poate indica faptul ca firele de gazon nu sunt dezvoltate in mod sanatos sau au avut parte de o udare in exces. Muschii mai pot sa apara si pentru ca firele au fost taiate prea scurt sau au beneficiat de prea putina lumina. Pentru regenerarea si revitalizarea gazonului, este foarte important ca muschii sa fie indepartati, pentru ca lumina soarelui sa poata patrunde in mod corespunzator.

 

Trebuie sa stii ca iarna nu se tunde gazonul! Indiferent de temperaturile de afara si oricat de frumoasa poate parea vremea, este recomandarea specialistilor sa nu tunzi gazonul iarna, pentru ca vremea este imprevizibila iar frigul poate incepe sa se manifeste oricand. Daca tunzi, totusi, gazonul, trebuie sa ridici lamele masinii cat mai mult, pentru atenuarea riscurilor. Pe langa evitarea taierii, trebuie sa te asiguri ca eviti si calcarea ierbii in timpul iernii, deoarece gazonul este foarte vulnerabil in aceasta perioada.

2.3. Intretinerea gazonului primavara

La fel ca toamna, si primavara este o perioada foarte propice pentru plantarea gazonului. Temperaturile moderate si umiditatea ridicata de la nivelul solului creeaza conditiile perfecte pentru o dezvoltare armonioasa a ierbii pe parcursul lunilor de primavara, vara si toamna. Daca apelezi la semintele potrivite si la metodele corecte de plantare si ingrijire, germinarea se va produce in doar cateva zile. Dupa numai sapte zile, vei remarca faptul ca gazonul se va indesi cu pana la 70%.

 

Pentru a planta gazonul primavara, trebuie sa pregatesti terenul si sa il uzi foarte bine, pentru a avea garantia ca solul este intr-adevar suficient de umed. Ulterior, se realizeaza insamantarea. Dupa minimum doua saptamani, se poate realiza prima tundere, in conditiile in care firele de iarba sunt stabile si bine fixate in sol. O tundere eficienta se poate realiza cu tractoare rider Husqvarna, acestea fiind extrem de usor de manevrat si de gentile cu firele de iarba. 

 Intretinere gazon. Intretinerea gazonului primavara

Daca decizi sa insamantezi gazonul pe timp de primavara, acest proces se poate efectua incepand cu luna martie, pana la finalul lui aprilie. Trebuie sa te asiguri ca iarba este foarte bine aerata si sa completezi spatiile goale cu seminte noi. Totodata, este recomandat sa apelezi la un fertilizator de calitate si sa tunzi gazonul cu regularitate, pentru ca aspectul sau sa fie unul sanatos si frumos. 

In cazul in care ai un gazon pe care l-ai plantat in urma cu mai putin de un an, procesul de intretinere gazon dupa iarna trebuie sa se faca prin asigurarea unei afanari optime a solului, pentru ca aerul sa ajunga la radacinile firelor de iarba. Si in aceasta parte a procesului este recomandat sa folosesti scarificatorul. Acesta este un mecanism complet, dotat cu un set de cutite care permite patrunderea fertilizatorului, a apei si a aerului in sol.

2.4. Intretinerea gazonului vara

Daca iarna este un anotimp periculos pentru gazon, prin prisma faptului ca acesta este expus la ger si la inghet, vara nu vine nici ea cu prea multe vesti bune pentru posesorii de iarba in gospodarie. Pe timpul sezonului cald, gazonul are nevoie de o ingrijire extrem de atenta. Canicula si lipsa apei provenite din precipitatii poate sa determine uscarea solului si, implicit, a firelor de iarba. 

 

Acestea nu vor avea acces la suficienta apa si suficienti nutrienti pentru a face fata caldurii excesive. Tocmai de aceea, gazonul va trebui udat in fiecare zi, dimineata si seara. Se recomanda udarea inainte de rasaritul soarelui si imediat dupa apus. Totodata, trebuie sa tunzi gazonul in mod regulat. Pentru a-ti facilita misiunea, avand in vedere ca tunderile trebuie sa se efectueze mult mai des vara decat in timpul anului, poti sa apelezi la o solutie adjuvanta. 

Intretinere gazon. Intretinerea gazonului vara

Cele mai moderne si performante modele de roboti de tuns iarba Husqvarna pot fi programate sa tunda gazonul fara a fi necesara interventia ta in mod direct, la fiecare sesiune. Acestea au capacitatea de a functiona in mod autonom si dispun si de baterii care ofera o durata de functionare generoasa. In plus, robotii pot memora harta curtii tale si se vor descurca sa tunda foarte bine gazonul ori de cate ori este necesara interventia lor.

3. Sfaturi esentiale pentru ingrijirea gazonului>

Pe langa aceste informatii de care trebuie sa tii cont, in functie de perioada anului in care vrei sa iti plantezi sau sa iti ingrijesti gazonul, exista si alte sfaturi importante pe care este bine sa le iei in considerare. Cu ajutorul acestora, vei putea sa te bucuri pentru o perioada mai lunga de fire de iarba verzi si sanatoase, care sa nu necesite replantare totala. 

 

Fireste, toate procesele sunt facilitate daca apelezi la produsele dedicate ingrijirii ierbii, disponibile in oferta Belgarden.ro. Iata care sunt cateva dintre sfaturile noastre pentru ingrijirea corecta a gazonului:

 

  • Niveleaza terenul, inainte de a planta gazonul. Este foarte important ca suprafata pe care se dezvolta acesta sa fie cat mai bine nivelata, pentru ca firele sa creasca sanatos si sa ofere un rezultat final uniform, atunci cand gazonul atinge apogeul cresterii sale;
  • nu tunde gazonul prea scurt, pentru ca nutrientii de pe firele sale sa nu fie eliminati. De asemenea, un gazon tuns prea scurt va provoca si uscarea mai rapida a solului, fapt care va incuraja si dezvoltarea rapida si abundenta a buruienilor. Tot pentru impiedicarea buruienilor, se recomanda si aerarea solului in mod corespuznator si regulat;

Intretinere gazon.Sfaturi esentiale pentru ingrijirea gazonului

  • insamanteaza gazonul in perioade in care temperaturile din mediul exterior sunt moderate si nu deplasesc valoarea de 20 de grade Celsius. Tunde gazonul doar atunci cand acesta a ajuns la inaltimi de minimum 7,5 cm. Nu lasa firele sa creasca mai mult de 10 cm, inainte de o tundere;
  • dupa plantare, se recomanda udarea frecventa si fertilizarea cu substante care ofera eliberare treptata;
  • dupa ce ai tuns gazonul, lasa resturile rezultate acolo unde au cazut, pentru ca ele vor functiona ca un ingrasamant natural pentru sol;

 

Tine cont de aceste sfaturi de intretinere gazon si vei putea sa beneficiezi de iarba sanatoasa si foarte placuta, din punct de vedere estetic. Creeaza-ti un mediu placut in gospodarie si bucura-te de un gazon curat, puternic si verde pe tot parcursul anului!

 

Sursa foto: Pixabay.com