Ce facem cu iarba tăiată după ce tundem gazonul Iată câteva soluții practice

Toată lumea apreciază un gazon verde, frumos, tăiat în mod egal în toate locurile și curat. Pentru aceasta, este necesar să folosești mașina de tuns gazonul în mod regulat. Însă, după ce facem acest lucru apare întrebarea: ce facem cu iarba tăiată? Poate părea greu de crezut, însă există multe soluții și utilizări pentru iarba tăiată din grădina noastră în afară de celebra așezare într-un colț al curții. În acest articol îți vom povesti în detaliu ce poți face cu iarba tunsă.

 1. Reciclează iarba tăiată

Prima opțiune evidentă este să lași pur și simplu resturile de iarbă pe gazon. Foarte multe persoane aleg această variantă pentru că este cea mai simplă, la îndemână și nu necesită niciun efort suplimentar. Dar dacă ne gândim puțin, există câteva motive pentru care este benefic să realizezi această acțiune. Resturile de iarbă se vor descompune destul de repede, iar prin intermediul acestui proces solul va avea parte de nutrienți, cel mai important dintre aceștia fiind azotul, care vor favoriza creșterea sănătoasă a ierbii. Practic, iarba tăiată lăsată pe gazon acționează exact ca un îngrășământ natural. În plus, în anotimpul de vară, când gazonul trebuie udat mai des și îngrijit mai cu strictețe, iarba tăiată poate acționa și ca o sursă de hidratare pentru sol.

Reciclează iarba tăiată

Aceasta este o modalitate extrem de simplă de reciclare pe care o poți face de fiecare dată când tunzi iarba, fie că folosești o mașină robotizată de tuns gazonul, un tractor rider sau un trimmer cu acumulatori. În cazul în care vei utiliza un dispozitiv de tuns care taie iarba în bucăți foarte mici, trebuie să știi că procesul de descompunere va fi mai accelerat. 

Totuși, este important să știi că această opțiune este valabilă doar în cazul în care iarba tăiată nu are mai mult de 2 centimetri și nici nu este într-o cantitate foarte mare. Dacă nu respecți aceste două mici reguli riști ca gazonul tău să fie sufocat, să nu beneficieze de oxigen și lumină, toate acestea ducând, în final, la apariția bolilor specifice, cele mai frecvente fiind uscarea accelerată și pătarea. Gazonul tău prezintă deja semne de „îmbolnăvire”? Atunci trebuie neapărat să strângi iarba tăiată ori de câte ori o tunzi pentru a-i permite să se vindece în voie.

2. Folosește iarba tăiată ca fertilizator, mulci și compost

Dacă de fiecare dată după ce îți îngrijești grădina începi să cauți soluții și să te întrebi ce faci cu iarba tunsă, a venit timpul să afli că o poți utiliza ca fertilizator în formă lichidă, ca mulci ori pentru compost. Iată trei modalități foarte simple prin care poți scăpa de resturile de iarbă.

În cazul în care alegi să faci fertilizator lichid, dar nu știi „rețeta”, îți spunem noi că vei avea nevoie de o găleată sau alt recipient de 15-20 litri. În acesta vei pune iarbă tăiată și apă, în proporții de 2/3 și, respectiv, 1/3. Tot acest amestec va trebui acoperit cu un sac de pânză sau orice altă bucată de pânză, iar recipientul așezat într-un loc ferit de razele soarelui și de vânt, pentru a evita răspândirea mirosului care vă apărea după aproximativ patru zile – cam de atât are nevoie iarba până să înceapă să fermenteze. 

Ține cont de faptul că va fi nevoie să amesteci conținutul în fiecare zi, iar la finalul perioadei de fermentare să strecori compoziția și să depozitezi lichidul rezultat în recipiente speciale. Acest lichid nu trebuie folosit direct pe sol sau pe frunzele plantelor, ci trebuie amestecat cu apă înainte. Pune patru părți de apă și o parte din lichidul obținut în urma fermentării și mai apoi folosește-l în grădină sau pe plantele din casă și din jurul ei. Pentru a te bucura de rezultatele scontate, este nevoie să repeți acest procedeu din două în două săptămâni sau o dată pe lună, în funcție de ciclul de creștere al fiecărei plante în parte. Iar dacă îți mai spunem și că această soluție acționează și împotriva acarienilor și păduchilor care apar la plante, ca un fel de pesticid, cu siguranță vei începe de acum să îți faci rezerve.

Te-ai gândit să folosești resturile de iarbă ca mulci? Excelentă idee, mai ales în perioadele când temperaturile de afară sunt peste limitele suportabile. Cu ajutorul mulciului solul și plantele tale vor fi hidratate încontinuu. În plus, acesta va împiedica apariția buruienilor. Ține cont de faptul că stratul de mulci trebuie să aibă cel mult 3 centimetri înălțime. În caz contrar, peste câteva zile vei simți un miros neplăcut, cauzat de începerea fermentării și degajarea metanului.

Te mândrești cu o cultură impresionantă de plante din familia leguminoaselor, dar și cu câteva specii deosebite de flori? Atunci ar fi păcat ca acestea să nu beneficieze de un tratament cu compost, un îngrășământ natural care favorizează o creștere și o dezvoltare armonioasă. Ce înțelegem prin compost? Un ansamblu de transformări biochimice, fizice, chimice și microbiene prin care amestecul de deșeuri animale și vegetale (organice) trec prin mai multe stadii până ajung la humificare. Poți pune toate aceste deșeuri într-un container peste care poți adăuga treptat iarba tăiată.

3. Folosește iarba tăiată ca hrană pentru animale

Toate animalele erbivore din gospodăria ta vor iubi iarba proaspătă rămasă în urma stilizării curții. Așadar, dacă ai vaci, oi, cai, capre sau chiar păsări (găini, gâște, curcani) poți folosi iarba tăiată ca hrană zilnică. Atenție la un aspect foarte important: poți hrăni animalele doar în cazul în care nu ai folosit substanțe toxice sau pesticide. În caz contrar, folosește-o doar pentru a crea fertilizator, compost sau mulci.

Folosește iarba tăiată ca hrană pentru animale

Dacă ai posibilitatea, lasă o parte din iarba tăiată la uscat pentru a oferi o gustare crocantă animalelor. Iepurii cu siguranță se vor bucura nespus. De asemenea, poți pune o cantitate mai mare de iarbă la uscat ori treptat, pe măsură ce tunzi gazonul, pentru a avea hrană pentru animale în sezonul rece. În acest fel, vei reuși să economisești și bani având în vedere faptul că vei cheltui mai puțin pe furaje datorită stocurilor de iarbă lăsată la uscat.

4. Folosește iarba tăiată în scop artistic

Îți place să pictezi ori ai veleități în ale modei și obișnuiești să îți stilizezi singur hainele sau alte obiecte de prin casă și curte? Credem că ai observat deja puterea de colorare a ierbii încă din copilărie, când îți pătai hainele de verde în urma unei sesiuni de jocuri cu prietenii. Ei, bine, pentru a-ți putea picta hainele, spre exemplu, vei avea nevoie nu doar de iarbă proaspăt tăiată, ci și de o substanță care are rolul de a fixa colorantul (clorofila) în materialul textil. Aceasta se numește mordant și îți recomandăm să o utilizezi cu mare grijă pentru că este o substanță chimică.

Te sfătuim să îți planifici din timp sesiunile artistice și hainele care urmează a fi stilizate pentru că va fi nevoie să folosești iarba imediat ce ai terminat de tuns gazonul, astfel încât să te poți bucura de toată intensitatea clorofilei. Altfel, odată cu trecerea timpului, nuanța rezultată va fi din ce în ce mai fadă. Pentru a obține această acuarelă naturală vei avea nevoie de o oală din inox în care să pui apă și iarbă tăiată, compoziție în care va trebui să amesteci constant. După aproximativ patru ore poți scoate iarba din oală, iar pasul următor este reprezentat de adăugarea mordantului și a materialului sau hainei pe care vrei să o modifici. Și acum va fi nevoie din când în când să amesteci, iar după aproximativ șase ore capodopera va fi gata. În cazul în care vrei să obții și alte nuanțe în afară de verdele ierbii, îți recomandăm să adaugi în lichidul rezultat sulfat de cupru ori vitriol albastru. În urma acestor combinații vei avea parte de diferite nuanțe de auriu și galben.

Poți încerca să introduci în oala din oțel inoxidabil și diferite obiecte din ceramică, spre exemplu, iar aici ne gândim la vaze, farfurii de decor și alte recipiente care au menirea de a-ți înfrumuseța casa sau curtea. Încearcă doar cu obiecte din ceramică netratată cu lac sau alte substanțe lucioase dacă îți dorești rezultate notabile. Pe suprafețe lucioase există riscul ca pigmentul să nu se prindă ori ca rezultatul final să nu arate nici pe departe ca ceea ce ți-ai creionat tu  în minte. Poți folosi acest lichid și în loc de acuarelă dacă ești pasionat de pictură. În acest caz trebuie neapărat să combini lichidul cu vitriol albastru sau sulfat de cupru – combinațiile de nuanțe vor face ca tabloul pictat de tine să arate impresionant. Iar culorile calde plac oricui, nu?

5. Apelează la compania de salubritate din orașul tău

Iarba tăiată nu trebuie în niciun caz să ajungă la coșul de gunoi, la groapa de gunoi sau depozitată în saci pentru că va fermenta și se va răspândi un miros neplăcut în împrejurimi. De asemenea, nu este permisă aruncarea ei pe spațiul public, în natură (în pădure, pe un câmp sau șes, la marginea drumului etc.), deoarece acumularea sa va degrada solul  în urma fermentării și va duce la proliferarea necontrolată a plantelor invazive. Totodată, este interzis prin lege să arzi deșeurile din grădină. Legea interzice cu strictețe arderea deșeurilor verzi în aer liber, cu excepția cazurilor în care apar derogări locale, iar încălcarea acestei interdicții se pedepsește cu amendă.

Apelează la compania de salubritate din orașul tău

În ultimii ani, toate țările lumii și-au propus un obiectiv măreț, acela de a salva planeta și de a avea grijă de mediul înconjurător. Una dintre acțiunile acestui obiectiv este reprezentată de reciclare, iar aici nu ne referim doar la reciclarea selectivă (deșeuri menajere, plastic și carton), ci și la deșeurile verzi din propriile curți și grădini. În țara noastră încă nu există suficiente centre de reciclare, mai ales în orașele mici, însă poți pune presiune pe compania de salubritate ori pe cei din administrația publică locală pentru ca tu să poți scăpa de resturile de iarbă și alte deșeuri verzi de prin curte în cazul în care nu le găsești nicio întrebuințare. Dacă locuiești într-un oraș mic, poți stabili cu vecinii, colegii sau prietenii tăi o zi în care să adunați toți resturile de iarbă și să le duceți la cel mai apropiat centru de reciclare. Iar dacă nici aceasta nu este varianta potrivită pentru tine, poți alege să „donezi” iarba tăiată celor care au animale sau culturi mari. În acest fel, reușești să scapi de resturi, să faci o faptă bună și să fii ecologic.

Iată câte metode ai aflat referitoare la ce se face cu iarba tunsă. Nu trebuie să le aplici pe toate; te poți limita doar la a o recicla singur, lăsând-o pe gazon – nu uita, însă, de regulile despre care am vorbit dacă vrei să ai parte de rezultate notabile. Fertilizatorul lichid, mulciul și compostul sunt recomandate, în special, persoanelor care au gospodării mari și insuficient timp pentru a se ocupa de fiecare plantă sau cultură în parte. În cazul în care nu ai încercat niciodată să folosești iarba tăiată în scop artistic, îți poți da o șansă făcând diferite experimente pe textile care nu îți mai sunt de folos, mai ales dacă ai copii. Va fi o activitate drăguță și distractivă la care pot participa toți membrii familiei.

Iar dacă abia te-ai mutat la casă ori vrei să îți schimbi vechile dispozitive, belgarden.ro îți vine în ajutor cu o gamă variată de tractoare de tuns iarba, mașini de tuns gazonul, roboți, trimmere și multe alte produse și accesorii necesare unui gospodar care vrea să se mândrească cu grădina și curtea casei sale indiferent de sezon. Ai la dispoziție produse pentru grădinărit, agricultură, curățare, pentru domeniul forestier, astfel încât să te asiguri că ești echipat cu de toate în cazul în care intervine o problemă sau o nouă provocare în grădina ta.

 

Sursă foto: freepik.com