Motocoasa vs. trimmer vs. masina de tuns iarba. Ce varianta ar trebui sa alegi pentru gospodaria ta_

Traiul la curte implica o multime de responsabilitati. Nu este usor sa ingrijesti cu adevarat casa si spatiile din jurul ei, daca iti doresti ca ele sa pastreze un aspect sanatos si aspectuos. Gazonul sau iarba pe care o ai plantata in curte reprezinta un element care trebuie tratat cu deosebita atentie. Gazonul este un element de vegetatie care infrumuseteaza aspectul oricarei curti atunci cand este ingrijit. Cu toate acestea, pe parcursul sezonului cald, el poate ajunge sa creasca foarte repede si este important sa fie tuns in mod frecvent.

In trecut, gospodarii apelau la metode foarte rudimentare prin care isi ingrijeau iarba din curti si gradini. Ei se foloseau de coase si secere, insa aceste instrumente implicau o multime de dezavantaje. Este vorba despre pericolul pe care il presupune utilizarea lor, dar si despre lipsa eficientei. A toaleta gazonul dintr-o curte  de dimensiuni obisnuite cu o coasa clasica presupune o cantitate foarte mare de efort fizic si de timp investit in proces. Tocmai de aceea, au aparut metode mult mai eficiente. Este vorba despre echipamente motorizate.

Motocoasa, trimmer-ul si masina de tuns iarba sunt cele trei preferate ale gospodarilor, atunci cand vine vorba despre tunsul gazonului. Care este, insa, cea mai buna optiune? Pentru a te ajuta sa alegi dintre aceste motounelte, ti-am pregatit o comparatie detaliata motocoasa, trimmer si masina de tuns iarba. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea lua cea mai buna decizie pentru gospodaria ta, dar si pentru confortul tau atunci cand vrei sa o ingrijesti!

1. Motocoasa vs trimmer vs masina de tuns iarba - particularitatile fiecarei motounelte

Daca vrei sa afli tot ce trebuie sa stii despre intretinerea gazonului, un prim pas foarte important este cel de intelegere a particularitatilor uneltelor motorizate pe care le poti avea la dispozitie pentru ingrijirea ierbii. Daca vrei sa iti usurezi sarcina de a avea grija de aspectul si sanatatea elementelor de vegetatie din curtea sau gradina ta, poti alege sa folosesti motocoasa sau trimmer. In acelasi timp, ai posiblitatea sa apelezi la o masina de tuns iarba. Pentru a alege varianta corecta, este important sa cunosti particularitatile fiecarei optiuni.

1. Motocoasa vs trimmer vs masina de tuns iarba. Particularitatile fiecarei motounelte (1)

  • Motocoasa - caracteristici esentiale
  •  

    Motocoas este cel mai popular echipament utilizat pentru taierea ierbii. Popularitatea motocoasei este deosebita, in special la nivel rezidential, gratie simplitatii pe care o propune in utilizare. Principiul de functionare al motocoasei este unul extrem de simplu. Ea are in dotare un motor care genereaza forta mecanica necesara pentru a actiona capul de taiere. Capul de taiere dispune de discuri sau fire speciale, prin intermediul carora gazonul este sectionat rapid si eficient.

    De altfel, motorul, capul de taiere si tubul de transmisie sunt singurele componente ale motocoasei. Pentru ca utilizarea dispozitivului sa fie una mai sigura si mai facila, este recomandat sa se apeleze si la un ham. Acesta este un dispozitiv special care ajuta la prinderea motocoasei pe umar. Atunci cand folosesti o unealta din aceasta categorie, ceea ce faci este sa apelezi la o varianta motorizata a coasei clasice. Motorul este ceea ce garanteaza rapiditate si eficienta. 

    Exista mai multe tipuri de motocoase, iar principalul criteriu de diferentiere a lor este reprezentat de tipul de alimentare. Motocoasa poate sa fie dotata cu motor pe benzina sau cu motor electric. Motocoasele electrice pot sa depinda de alimentarea la retea, prin fir, sau sa functioneze pe baza de acumulatori. Iata care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stii despre fiecare dintre cele trei variante:

    1. Motocoasa pe benzina - aceste modele au in dotare motoare care pot fi actionate doar daca sunt alimentate cu benzina. Ele sunt foarte puternice si reusesc sa faca fata chiar si elementelor de vegetatie extrem de dure. Din cauza greutatii lor si a rezervoarelor care nu au o capacitate foarte ridicata, motocoasele pe benzina se folosesc indeosebi in spatii de dimensiuni mici si medii. Motocoasele pe benzina nu sunt deloc prietenoase cu mediul inconjurator, fiind o sursa de poluare prin noxe si zgomot. Eficienta lor este, insa, evidenta.
    1. Motocoasa electrica - in varianta clasica, cu fir, aceasta motocoasa presupune alimentarea la o priza pentru a putea functiona. Poti sa apelezi la prelungitoare, insa orice ai face vei fi limitat din punct de vedere a ariei de actiune. Totusi, pentru gradinile si curtile de dimensiuni mici sau medii, aceasta motocoasa este suficienta. Daca ai spatii mai mari de gestionat, poti sa apelezi la motocoase electrice cu acumulatori. Autonomia lor ajunge pana la 40 de minute, astfel ca poti acoperi si spatii mai extinse. Varianta cu acumulatori presupune si un cost mai ridicat decat cea cu fir. 
  • Trimmer - detaliile de care ai nevoie
  •  

    Chiar daca motocoasa este cea mai populara unealta pentru ingrijirea ierbii, gospodarii romani devin tot mai interesati si de trimmere. Acestea sunt dispozitive foarte usor de manevrat si simplu de utilizat. De asemenea, ele se depoziteaza cu usurinta gratie dimensiunilor reduse. Si principiul de functionare al unui astfel de dispozitiv este simplu de inteles si de pus in practica. Din dotarea oricarui trimmer fac parte corpul acestuia, motorul si capul de taiere. La fel ca in cazul motocoasei, capul poate sa fie dotat cu discuri de taiere sau cu fir de taiere. 

    Inainte de a porni motorul, trebuie sa se ataseze capul de taiere cu fermitate. Pentru o utilizare precisa si sigura, corpul trimmerului trebuie sustinut cu ambele brate. Odata actionat motorul, trimmerul va incepe retezarea elementelor de vegetatie asupra carora este actionat. Practic, principiul de functionare este identic cu cel al motocoasei. Ceea ce face diferenta consta in faptul ca trimmerul este mult mai usor si poate fi utilizat fara ham. Pe de alta parte, este recomandat sa porti echipamente de protectie, precum ochelarii si manusile, atunci cand il folosesti.

    Si in ceea ce priveste motorizarea, fie ca alegi trimmer sau motocoasa, poti sa folosesti variante pe benzina sau variante electrice. Exista trimmere electrice cu fir, precum si variante cu acumulator. Foarte multi utilizatori aleg optiuni electrice, deoarece acestea sunt mai accesibile, din punct de vedere al pretului, si ofera si o alternativa ecologica si silentioasa la variantele pe benzina. Pe langa taierea ierbii, trimmerul poate fi utilizat si pentru trasarea liniilor de langa bordur sau  ingrijirea copacilor.

  • Masina de tuns iarba - particularitati definitorii
  •  

    Masina de tuns iarba reprezinta cea mai complexa varianta dintre cele trei unelte motorizate, cu ajutorul carora poti avea grija de gazonul din curtea sau gradina ta. Masina de tuns iarba este un dispozitiv motorizat, care are mai multe componente decat motocoasa si trimmerul. Acestea sunt principlalele elemente aflate in dotarea unei masini de tuns iarba:

    • maner de control pentru autopropulsie si maner de control pentru frana;
    • maneta de soc;
    • ghidaj pentru cablu;
    • colector pentru iarba;
    • maneta de reglare a inaltimii de taiere;
    • capac pentru ulei si pentru combustibil;
    • descarcare laterala cu jgheab;
    • maner demaror;
    • menta de blocare a manerului;
    • motor;
    • carcasa.

    1. Motocoasa vs trimmer vs masina de tuns iarba. Particularitatile fiecarei motounelte

    Motivul pentru care exista atat de multe componente consta in faptul ca masina de tuns gazonul este un dispozitiv mare, conceput pentru a fi manevrat usor. Ea nu actioneaza din aer, ci are elemente de taiere care sunt actionate atunci cand masina se afla pozitionata pe o suprafata plana. Pentru a o deplasa, utilizatorul poate sa apeleze la manerul de control. 

    Masina de tuns iarba este potrivita pentru uz la nivel rezidential, insa poate face fata si sarcinilor de taiere pe spatii extinse. De altfel, ea este utilizata de meseriasii care se ocupa de taierea ierbii la nivel profesional. Daca te gandesti sa investesti intr-o masina de tuns iarba, trebuie sa stii ca exista masini de tuns gazonul in diferite variante de motorizare. Acestea trebuie sa fie alese in functie de spatiul pe care il ai de gestionat. Iata cum ar trebui sa te orientezi:

    1. Masina de tuns iarba pe benzina -  la fel ca un trimmer sau motocoasa, masina de tuns iarba pe benzina are nevoie de combustibil pentru a putea sa functioneze. Ea este zgomotoasa, nu este eco-friendly si se recomanda a fi utilizata pentru gradinile mari, cu suprafete de peste 250 de metri patrati.
    1. Masina de tuns iarba pe electricitate - poate fi cu fir sau cu acumulator. Varianta cu fir este recomandata pentru curtile si gradinile mai mici de 100 de metri patrati, in vreme ce masina de tuns iarba cu acumulator se poate utiliza si pe suprafete de 100 - 250 de metri patrati. 

    Acestea sunt, pe scurt, cele mai importante particularitati ale celor trei optiuni dintre care poti alege unealta perfecta pentru a avea grija de iarba din gospodaria ta. Pentru a-ti face misiunea si mai usoara, iti vom prezenta in cele ce urmeaza care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante. 

    2. Trimmer vs motocoasa vs masina de tuns iarba - avantaje si dezavantaje

    Cele mai asemanatoare optiuni dintre cele prezentate sunt trimmerul si motocoasa. Ambele sunt folositoare pentru gradinile si curtile de suprafete restranse si ambele pot sa elimine buruienile si sa pastreze inaltimea ierbii la o valoare dorita. Insa diferenta intre trimmer si motocoasa se face la nivel de putere si eficienta pe suprafete mai extinse. Din acest punct de vedere, motocoasa este in avantaj net. 

    2. Trimmer vs motocoasa vs masina de tuns iarba. Avantaje si dezavantaje

    Pe de alta parte, trimmerul permite o tundere mai precisa a ierbii din zonele inguste, asa cum sunt cele din jurul copacilor sau din apropierea peretilor casei sau a bordurilor.  Fie ca alegi trimmer, masina de tuns iarba sau motocoasa, vei avea parte de avantaje si dezavantaje. Iata care sunt cele mai importante elemente de care trebuie sa tii cont:

    Motocoasa - avantaje si dezavantaje

    Motocoasa este unealta ideala pentru atunci cand vrei sa iti ingrijesti iarba din curte sau gradina, iar aceasta nu este dispusa doar pe o suprafata dreapta. Motocoasa poate sa fie manevrata si in unghiuri dificile si poate sa taie si gazonul de sub obiecte decorative care ar putea fi considerate obstacole, asa cum sunt bancile sau scaunele. De asemenea, motocoasa poate fi utilizata si pentru toaletarea arbustilor de mici dimensiuni si a tufelor. Un alt avantaj este cel al costului accesibil de achizitie. Totodata, motocoasa consuma destul de putine resurse si este usor de depozitat si ingrijit.

    Ca dezavantaje, trebuie punctat ca motocoasa nu este foarte eficienta in zonele extrem de inguste, asa cum sunt cele de langa borduri sau peretii casei. Ea este mai precisa decat o masina de tuns iarba, insa nu se compara cu trimmer-ul, din punct de vedere al capacitatii de a ajunge in locuri dificile. Inca un potential dezavantaj este cel al obligativitatii utilizarii echipamentelor de protectie, mai ales al hamului. In lipsa acestora, motocoasa poate fi periculoasa pentru utilizator si se poate defecta, in cazul in care este scapata. 

    Trimmer - avantaje si dezavantaje

    La fel ca motocoasa, poate fi pe benzina sau electric si este destinat utilizarii pe suprafete variate ca aspect. Poate sa taie inclusiv vegetatia crescuta salbatic si poate ajuta si la toaletarea arbustilor si tufelor. Trimmerul are un mare avantaj, din punct de vedere al conditiilor in care poate fi depozitat. El este de dimensiuni mici, iar tot ce trebuie sa faci este sa il cureti dupa fiecare utilizare si sa ii gasesti un loc in atelierul sau in garajul tau. Ocupa putin spatiu si nu necesita interventii suplimentare. Trimmerul este mai usor de folosit decat motocoasa, nefiind necesara utilizarea hamului.

    Dezavantajul principal al trimmerului consta in capacitatea sa de a actiona doar pe suprafete mici. Nu este recomandat sa apelezi la trimmer daca vrei sa ingrijesti o curte sau o gradina cu suprafata de peste 150 de metri patrati. De asemenea, daca folosesti trimmer pe o suprafata de 100-150 de metri patrati, va trebui sa te gandesti ulterior si la o modalitate prin care sa aduni iarba si buruienile rezultate in urma taierii. Acelasi lucru este valabil si in cazul motocoasei. 

    Masina de tuns iarba - avantaje si dezavantaje

    In fine, masina de tuns iarba este si ea o optiune care vine cu plusuri si cu minusuri. Aceasta este perfecta pentru atunci cand ai de gestionat suprafete mari, inclusiv terenuri de peste 500 de metri patrati. Garanteaza o utilizare confortabila, iar singurele echipamente de protectie de care ai nevoie sunt inaltamintea stabila si pantalonii lungi. Un mare avantaj al masinii de tuns iarba este ca ea dispune de colector pentru iarba, astfel ca nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la adunarea resturilor rezultate in urma taierii. Masinile de tuns iarba sunt foarte puternice, mai ales cele pe benzina, si sunt preferatele profesionistilor.

    2. Trimmer vs motocoasa vs masina de tuns iarba. Avantaje si dezavantaje (2)

    Ca dezavantaje, este important de punctat ca masina de tuns iarba este cea mai pretentioasa dintre cele trei variante. Ea necesita masuri speciale de ingrijire, iar colectorul de iarba trebuie golit in mod constant. Este si voluminoasa, astfel ca va necesita un spatiu de depozitare mai extins. Totodata, poate sa implice un consum mai mare de resurse, indiferent ca este vorba despre curent electric sau benzina. In plus, masina de tuns iarba nu este potrivita pentru terenuri dificile, ci se utilizeaza doar pe suprafete netede, cu fire de iarba fine, fara buruieni. Ea nu poate fi utilizata pentru toaletarea arbustilor.

    Fie ca alegi trimmer, motocoasa sau masina de tuns iarba, Belgarden este locul din care poti sa cumperi instrumentele perfecte pentru usurarea muncilor tale din gospodarie. Alege scula de care ai nevoie, in functie de dimensiunea gradinii sau curtii tale, dar si in functie de bugetul pe care il ai, confortul pe care vrei sa obtii si siguranta in utilizare. Orice ai alege, iti stam la dispozitie cu solutii performante, preturi excelente si conditii convenabile de livrare!

    Sursa foto: Pixabay.com