Stropirea pomilor - barbat, atomizator, pomi, livada

Pomii fructiferi necesita multa atentie si o ingrijire speciala pe intreg parcursul anului pentru a da rod frumos si a se dezvolta armonios. Indiferent daca acestia sunt in floare, vegetatie sau au legat rod, nu trebuie neglijati, deoarece ignoranta poate duce la degradarea in timp a acestora si, prin urmare, la pierderea roadelor mult asteptate.

Pe langa tehnicile ce tin de toaletarea pomilor pentru ca acestia sa creasca intr-un anumit fel, este esential sa se acorde atentie asupra tratamentelor special concepute pentru acestia. Astfel, stropirea pomilor este o activitate importanta atunci cand se doreste asigurarea unei livezi cu pomi sanatosi si roade bogate. Un aspect important de mentionat in acest context este ca aplicarea tratamentelor alese pentru pomi trebuie realizata tinand cont de un calendar, dar si de alte detalii semnificative.

Citeste mai departe si descopera de ce si cand se realizeaza stropirea pomilor, informatii despre calendarul de stropire al acestora, solutii si tratamente recomandate, precum si sfaturi utile in vederea ingrijirii corespunzatoare a pomilor fructiferi.

Cuprins

     1.Stropirea pomilor fructiferi – cand si de ce se realizeaza?

           1.1. Stropirea pomilor primavara - calendar de stropire a pomilor fructiferi

           1.2.Stropirea pomilor iarna - cand si cu ce se stropesc pomii iarna

      2.Cu ce se stropesc pomii fructiferi?

      3.Stropitul pomilor - sfaturi si recomandari pentru ingrijirea pomilor fructiferi

 

1. Stropirea pomilor fructiferi – cand si de ce se realizeaza?

Stropirea pomilor - furtun, pom in floare

Pulverizarea pomilor fructiferi este un aspect important al ingrijirii si intretinerii pomilor fructiferi. Pulverizarea ajuta la prevenirea si controlul insectelor daunatoare, bolilor si a altor probleme care pot deteriora sau ucide pomul si pot avea un impact negativ asupra productiei de fructe.
Stropirea pomilor se realizeaza, in general, pe toata perioada anului, insa exista anumite conditii de care depinde eficienta solutiilor aplicate. Astfel, atentia trebuie sa cada atat asupra calitatii tratamentelor alese, precum si asupra aspectelor care tin de conditiile meteorologice si de anumite particularitati ale tipurilor de pomi avuti in grija. Stropirea copacilor din livada se realizeaza cu precadere la inceputul primaverii si la sfarsitul toamnei, insa in cazul in care exista sau apar anumite probleme pe parcurs, este indicat ca problema sa fie rezolvata cat mai repede posibil. Doar in acest fel, sanatatea pomilor va fi mentinuta, iar roadele vor fi pe masura asteptarilor.
In acest sens, printre aspectele cheie ce trebuie luate in considerare atunci cand vine vorba de stropirea pomilor fructiferi se numara:

Timpul

Momentul pulverizarilor este crucial pentru eficacitatea acestora. De exemplu, solutiile pentru daunatori, cum ar fi larvele sau paduchii, trebuie aplicate atunci cand daunatorii sunt prezenti, dar inainte de a depune oua. In mod similar, solutiile pentru boli trebuie aplicate la momentul potrivit pentru a preveni raspandirea bolii respective.

Selectarea tratamentelor

Exista multe tipuri de solutii disponibile, iar fiecare tratament este formulat pentru a controla daunatori sau boli specifice, de aceea este important sa fie alese cu exactitate pentru problema care trebuie rezolvata.

Pregatirea pomilor

Inainte de pulverizare, copacii trebuie sa fie curatati de orice resturi, cum ar fi frunzele cazute sau ramurile rupte, pentru a preveni raspandirea bolilor. De asemenea, pomii trebuie sa fie udati bine pentru a ajuta solutiile sa isi faca efectul.

Metoda de aplicare

Tratamentele pot fi aplicate folosind diverse metode, metoda de aplicare depinzand de dimensiunea livezii si de tipul de solutii utilizate. Acest aspect conteaza destul de mult, intrucat daca pulverizarea nu este uniforma, exista sansele ca problemele sa nu fie eliminate in intregime.

Siguranta

Cand vine vorba de pulverizarea pomilor, este important sa se asigure imbracaminte de protectie, cum ar fi camasi si pantaloni cu maneci lungi, manusi si chiar o masca. De asemenea, este important sa fie urmate instructiunile producatorului pentru utilizarea sigura si eficienta a solutiilor alese.

1.1.Stropirea pomilor primavara - calendar de stropire a pomilor fructiferi

Stropirea pomilor fructiferi se realizeaza la inceputul primaverii cu scop preventiv. Tratamentul ales trebuie sa fie aplicat inainte de inmugurire, intrucat asa acesta va fi cel mai eficient. Dupa aceasta etapa, stropirea trebuie sa fie repetata in momentul in care pomii ajung la vegetatie, mai exact atunci cand inmuguresc si se formeaza fructele.

Un aspect important de urmarit in zilele in care se doreste stropirea pomilor este vremea, deoarece aceasta poate impune eliminarea unor tratamente din cauza faptului ca vor fi ineficiente sau vor ajunge in sol, unde nu este necesar.  In acest caz, este important sa fie avut in vedere si modul in care se prezinta fiecare pom in parte, precum si antecedentele patologice, care pot influenta dezvoltarea anumitor pomi.

In majoritatea cazurilor, aplicarea primului tratament este recomandata a fi efectuata exact dupa toaletarea copacilor primavara, care are loc cu precadere spre finalul lunii februarie, astfel incat in martie copacii sa fie pregatiti sa renasca. Totusi, trebuie avut in calcul ca temperaturile de afara sa depaseasca 5 grade Celsius pentru ca tratamentele aplicate sa fie eficiente, iar in urmatoarele doua zile este de preferat sa nu fie prognozate precipitatii. Solutiile aplicate in aceasta perioada au in general rolul de a creste rezistenta florilor la un posibil inghet si sustinerea dezvoltarii acestora in fructe.

In momentul in care pomii sunt in floare, este recomandat sa fie evitata stropirea acestora pentru a nu perturba insectele care joaca un rol in procesul de polenizare. De asemenea, trebuie verificate solutiile utilizate, deoarece unele pot avea in componenta substante nocive pentru albine, iar eliminarea acestora nu este deloc un aspect pozitiv.

Stropirea pomilor este posibila si vara, insa doar daca sunt identificate anumite semne de boala pe pomi, iar o recomandare de care este esential sa se tina cont in cazul in care aceasta masura este necesara, este ca temperatura de afara sa nu fie mai mare de 25 de grade Celsius. In plus, o informatie care merita toata atentia este reprezentata de faptul ca exista anumiti pomi care nu suporta aceste stropiri in timpul verii, printre ele numarandu-se si piersicul.

1.2. Stropirea pomilor iarna - cand si cu ce se stropesc pomii iarna

In ceea ce priveste stropirea pomilor iarna, ei bine, aceasta este recomandata a fi facuta la sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui decembrie, dar doar atat timp cat temperaturile inregistrate nu sunt cu minus. La fel ca in timpul primaverii, este esential sa nu existe precipitatii sau vant puternic pentru cel putin 24 de ore, intrucat altfel, susbstantele imprastiate s-ar putea sa nu isi faca efectul si sa ajunga in sol, caz in care pot fi toxice pentru acesta. Stropirile din aceasta perioada au rolul de a spori rezistenta la frig a pomilor, dar si de a tine daunatorii la distanta, astfel incat pomii sa supravietuiasca exemplar sezonului rece.

Un lucru important de mentionat este ca tratamentele utilizate trebuie sa corespunda cu tipul de pomi avuti in vizor, dar sa si fie achizitionate de la o sursa sigura si de incredere. Avand in vedere ca exista norme privind nivelul de concentratii din aceste tratamente, este important ca ele sa fie respectate. In caz contrar, pomii vor avea de suferit pe termen lung si cu siguranta nu isi doreste nimeni asta.

2. Cu ce se stropesc pomii fructiferi?

Stropirea pomilor - barbat, pom, mere

Stropirea pomilor fructiferi nu se face cu orice solutii, fiind necesar ca acestea sa fie analizate bine inainte de a fi achizitionate si utilizate. Pentru inceput, este important de stiut ca exista tratamente concepute pentru fiecare tip de pom, indiferent daca vorbim despre mar, par, cais, piersic, cires, prun sau alte fructe. De asemenea, dincolo de acest aspect, trebuie avut in vedere tipul de factor nociv pentru care este creat tratamentul, intrucat exista solutii pentru ciuperci, bacterii, virusuri, daunatori si alte boli, care pot afecta sanatatea pomilor fructiferi.

Concentratia acestora se stabilieste tinand cont de perioada in care urmeaza sa fie realizata stropirea, stadiul vegetativ al pomilor fiind un indicator in acest sens. In general, majoritatea solutiilor pentru stropirea pomilor prezente pe piata pot fi impartite in trei categorii, si anume:

  • Insecticide pentru combaterea daunatorilor;
  • Tratamente pe baza de solutii ce contin cupru;
  • Uleiuri horticole.

In ceea ce priveste tehnica de stropire, pomii fructiferi pot fi stropiti cu usurinta prin utilizarea unor pulverizatoare si atomizoare, special create pentru a deservi acestui scop. Alegerea echipamentelor pentru aceasta activitate necesita si ea atentie, deoarece este necesar sa fie achizitionate ustensile care sa se potriveasca in raport cu suprafata livezii si numarul de pomi. In acest fel, aceasta activitate nu va fi un chin, iar pomii vor fi tratati mai repede decat s-ar putea crede. Prin utilizarea unui sistem de pulverizare, solutia va fi imprastiata uniform si eficient, astel incat sa fie evitate scurgerile, care pot dauna solului. In timpul pulverizarii, este indicat sa fie acoperite absolut toate crapaturile vizibile pe pomi, intrucat in aceste locuri tind sa se ascunda micii daunatori.

 

3. Stropitul pomilor - sfaturi si recomandari pentru ingrijirea pomilor fructiferi

Stropirea pomilor - femeie, foarfeca, pom

Pomii fructiferi sunt o comoara pentru orice livada, oferind nu numai frumusete si umbra, ci si o sursa delicioasa de fructe proaspete. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de pomii fructiferi, este important ca acestia sa fie ingrijiti corespunzator si sa primeasca atentia de care au nevoie in mod constant. In acest sens, iata cateva sfaturi si recomandari utile pentru ingrijirea pomilor fructiferi:

Alegerea pomilor in functie de clima

Pomii fructiferi cresc cel mai bine in climate care se potrivesc cu habitatul lor natural. Asadar, este esential ca pomul ales sa se potriveasca climatului local, deoarece acest lucru va asigura cresterea sanatoasa a acestuia si productia abundenta de fructe.

Asigurarea unui sol potrivit si nutritiv

Pomii au nevoie de sol bine drenat, bogat in nutrienti. Prin urmare, este indicat sa fie adaugat compost sau alta materie organica in solul din jurul copacilor. De asemenea, este bine sa fie luata in considerare si fertilizarea cu un ingrasamant adecvat o data sau de doua ori pe an.

Udarea regulata a pomilor

Pomii fructiferi au nevoie de o aprovizionare constanta cu apa, mai ales in timpul sezonului de fructificare. In ceea ce priveste procesul de udare, copacii trebuie udati in adancime, fiind indicat sa se evite lasarea solul din jurul acestora sa se usuce complet.

Toaletarea regulata a pomilor

Toaletarea este o parte esentiala a ingrijirii pomilor fructiferi, deoarece ajuta la sustinerea cresterii sanatoase si la imbunatatirea calitatii fructelor. Copacii trebuie taiati anual, fiind necesar sa fie indepartat orice lemn mort sau bolnav, dupa care data forma mult dorita.

Protejarea pomilor impotriva daunatorilor si bolilor

Toti pomii sunt vulnerabili la o varietate de daunatori si boli, asa ca este important fie luate masuri eficiente in timp util in vederea protejarii acestora. In plus, este esential sa fie analizati pentru a identifica semnele de boala sau deteriorare la timp, cu scopul de a evita situatii neplacute precum taierea definitiva a pomului.

Recoltarea corespunzatoare a fructelor

Pentru a avea siguranta ca pomii produc cele mai bune fructe posibile, este important ca acestea sa fie recoltate in mod corespunzator. Fructele trebuie culese cand sunt complet coapte si apoi manipulate cu grija pentru a evita deteriorarea rapida a acestora.

Urmand aceste sfaturi si recomandari, pomii fructiferi vor fi sanatosi, productivi si, de asemenea, vor fi o sursa de bucurie in livada oricui. Indiferent de tipurile de pomi fructiferi crescuti, cu putina grija si atentie, sansele de a te putea bucura de fructe proaspete si delicioase cresc considerabil.

 

In concluzie, stropirea pomilor este un aspect esential in procesul de ingrijire a pomilor fructiferi. Stabilirea momentului adecvat, selectarea tratamentului si echipamentelor, pregatirea copacilor, metoda de aplicare si masurile de siguranta, toate ajuta la asigurarea unui calendar și proces de stropire eficient. Tinand cont de informatiile prezentate, pomii fructiferi vor fi sanatosi si cu siguranta recolta va fi una bogata si pe masura grijii acordate pe parcursul anului.

Sursa foto: Freepik.com.