Curatenia de primavara in gradina - de ce este necesara

Dorinta omului de a trai in armonie cu natura face parte din destinul sau. Desigur, linistea deplina se gaseste in mijlocul codrului sau pe creasta unui munte, pentru ca „natura este perfecta, noi nu”, insa tot mai multe familii sunt atrase de zonele rurale, departe de zgomotul din orase. Fie ca ai o casa in care locuiesti permanent, fie ca mergi in vacanta sau la sfarsit de saptamana sa te recreezi, este important sa intretii atat curtea, cat si gradina. In continuare, vei descoperi cum si cand se efectueaza curatenia de primavara, precum si importanta acesteia in viata familiei tale.

 

Cuprins:

  • Curatenia de primavara in gradina - modul de lucru si perioada de efectuare
  • Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face si de ce este nevoie de aceasta?
  •  

    1. Curatenia de primavara in gradina - modul de lucru si perioada de efectuare

    Inca din anotimpul rece te intrebi cum sa mai amenajezi gradina. Desigur, in perioada de repaus vegetativ, cand peste gradina este asternut un strat de zapada sau pamantul este inghetat, nu poti face mare lucru acolo. Abia astepti sa apara primele raze blande de soare care sa iti permita sa organizezi buna desfasurare a activitatilor din gradina.

    Cand iernile sunt mai blande, esti tentat sa incepi pregatirea terenului pentru plantat sau taierile pomilor, ceea ce nu este deloc gresit, daca persista temperaturile ridicate.

    Pentru a te bucura de frumusetea florilor de sezon, iarna poti planta diferite plante perene sau specii rezistente la ger (primule, panselute si pufuleti).

    Curatenia de primavara in gradina - modul de lucru si perioada de efectuare

    Modul de lucru pentru curatenia de primavara in gradina depinde de mai multi factori:

    • temperatura aerului;
    • temperatura solului;
    • umiditatea atmosferica;
    • suprafata amenajata;
    • plantele existente.

    Daca temperatura aerului se situeaza in intervalul 15-17 grade Celsius este momentul sa incepi curatenia de primavara cu strangerea frunzelor uscate si cu taierile de ajustare a pomilor.

    Daca solul este inghetat, este cazul sa mai astepti pentru a putea sapa. Cand incepe sa se dezghete solul este ideal sa efectuezi o afanare a acestuia prin sapare, daca vrei sa plantezi ceva in gradina.

    Stropirea pomilor se realizeaza in cazul in care nu se anunta precipitatii sau temperaturi scazute, iar prima stropire vizeaza dezinfectia pomilor si a gradinii cu solutie de sulfat de cupru.

    Cand suprafata amenajata este generoasa, iar in gradina ai pomi fructiferi, vita de vie si legume trebuie sa ai grija de specificul fiecarei parcele din teren.

    Daca ai multa iarba de cosit, este recomandat sa folosesti masinile cele mai eficiente. La belgarden.ro gasesti tractoare rider pentru tuns iarba care sunt practice si utile in orice gospodarie cu gradina si curte cu suprafata mare. Cand iarba se usuca, se strange si se pune la compost pentru a genera ingrasaminte bio pentru gradina ta. Astfel, toate plantele se vor bucura de ajutorul primit si vor reusi sa creasca si sa se dezvolte in conditii optime de mediu.

    Curatenia de primavara in gradina - modul de lucru si perioada de efectuare

    De la eliminarea frunzelor uscate pana la plantare sunt unele etape care necesita grija si atentie pentru organizarea unei gradini perfecte. Cand vine primavara, terenul pentru plantat este pregatit si te vei bucura de roadele bogate sau de parfumul florilor impreuna cu familia ta.

     

    2. Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face si de ce este nevoie de aceasta?

    Cand incepi sa faci curatenia de primavara in curte inseamna ca deja a crescut temperatura si te astepti sa renasca natura. Stii doar: „cu o floare nu se face primavara”, insa te pregatesti din timp pentru amenajarile ulterioare curateniei.

    Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face, de ce este nevoie de aceasta

    Curatenia de primavara in curte si gradina presupune urmatoarele etape:

    • strangerea si eliminarea frunzelor uscate;
    • tunderea gazonului si a ierburilor ornamentale;
    • taierile de ajustare a arborilor si arbustilor cu tulpini lemnoase; 
    • curatarea trandafirilor si saparea terenului din jurul tufelor; 
    • saparea, tratarea si fertilizarea solului;
    • curatarea si fertilizarea plantelor sempervirescente (pururea verzi);
    • strangerea si eliminarea buruienilor si a resturilor organice de pe sol;
    • rarirea plantelor si replantarea acestora;
    • crearea aleilor pentru acces;
    • alegerea plantelor, a suporturilor sau a decoratiunilor pentru exterior.

    Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face, de ce este nevoie de aceasta

    Strangerea frunzelor uscate se realizeaza fie cu ajutorul unei maturi de gradina, fie cu o grebla sau cu mana, daca raman putine. Daca te uiti cu atentie la plantele perene, vei descoperi ca au si ele unele frunze uscate si altele noi. In acest caz, ele se smulg cu mana si se elimina pentru a le da voie celor noi sa creasca. In orice situatie, frunzele se pun, ca orice resturi vegetale, la compost.

    Cand gazonul sau iarba incep sa creasca este cazul sa fie tunse. Gasesti aici masini pentru tuns gazonul de cea mai buna calitate si trimmere cu acumulatori care sunt utile pentru suprafetele greu accesibile cu alte mijloace. De asemenea, iarba ornamentala se poate tunde cu usurinta.

    Gasesti acum pe site roboti de tuns iarba, care sunt foarte eficienti atat ca timp, cat si ca mod de lucru. Este nevoie doar de o buna programare a lor pentru a obtine rezultatele optime.

    Arborii si arbustii necesita taiere de ajustare si aceasta se poate efectua cu ajutorul unor drujbe practice in orice gospodarie. Atentie la arborii care se afla pe malul unei ape! Acestia sustin malul si previn alunecarile de teren cu ajutorul radacinilor lor puternice. De asemenea, o serie de arbori si arbusti plantati in gradina formeaza o perdea de protectie sau o bariera pentru aparitia bolilor si daunatorilor plantelor. In schimb, daca unii arbori umbresc locul unde doresti sa plantezi diferite specii de plante, este momentul sa ii ajustezi sau sa ii elimini din peisaj.

    Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face, de ce este nevoie de aceasta

    Dupa taiere sau ajustare se strang lemnele si se depoziteaza in spatii special amenajate. Unele ramuri pot servi drept araci sau tutori pentru diferite specii de plante ornamentale sau leguminoase.

    Pomii fructiferi se vor curata de crengile uscate si se vor taia in mod corespunzator fiecarei specii. Aceste operatiuni se efectueaza inaintea aparitiei mugurilor de rod. In jurul pomilor se sapa suficient de mult (diametrul sapaturii sa fie aproape cat coroana pomului), pentru ca radacina sa fie aerisita si pentru permeabilitatea crescuta a solului. Cand se coseste in preajma pomilor, se va evita atingerea tulpinii pentru evitarea exfolierii acesteia (poate fi poarta de intrare pentru boli si daunatori). Astfel, rolul sapaturii din jurul pomilor este cu atat mai important cu cat protejeaza tulpina de lovituri sau zgarieturi.

    Daca ai in gradina sau in curte diferite specii de trandafiri, este momentul sa ai grija de ele pentru a putea inflori din nou. Pentru aceasta, se vor efectua lucrari de taiere cu scop de eliminare a partilor aeriene in exces si se vor elimina toate frunzele uscate. Noii lastari se  vor bucura sa iasa din perioada de repaus vegetativ si florile isi vor putea face aparitia in mod surprinzator. 

    Pamantul din jurul tufelor de trandafiri se sapa suficient de mult cat sa se afaneze solul in vederea dezvoltarii plantelor. 

    Cu toate ca poti sapa din toamna, ar fi ideal sa maruntesti solul si primavara. In acest fel vei putea sa plantezi mai usor ce doresti.

    Primul tratament aplicat pe sol se efectueaza pentru dezinfectia acestuia, cu zeama bordeleza. Tratamentul protejeaza solul de patrunderea bolilor care se pot transmite prin intermediul frunzelor uscate sau al resturilor vegetale ramase in gradina. In functie de elementele nutritive din sol se va restabili echilibrul dintre azot, fosfor si potasiu (NPK) dupa studierea pH-ului. 

    Daca ai in curte si in gradina conifere (brazi, molizi, tuia, ienuperi, chiparosi) sau alte plante sempervirescente (mahonia, buxus) este momentul sa le cureti de frunzele uscate care pot impiedica dezvoltarea celor tinere. Cand este cazul, se pot efectua taieri de ajustare a tulpinilor lemnoase sau chiar eliminarea celor uscate. Aceste plante au nevoie de fertilizare si de tratament pentru ca si-au consumat rezerva de minerale si oligoelemente pe perioada iernii. Gasesti pe site atomizoare si pulverizatoare care sunt utile in acest scop.

    Chiar daca toamna sau iarna te trezesti ca mai descoperi unele buruieni pe care nu le-ai vazut, nu e cazul sa te temi. Smulgerea lor este cea mai eficienta metoda pentru a preveni cresterea altora noi din acea radacina. Daca ai strange buruienile inainte de a raspandi semintele in sol ar fi ideal, insa nici acum nu-i tarziu pentru a fi eliminate din gradina. Toate resturile vegetale rezultate din taieri, ajustari si scoaterea unor plante din sol vor fi eliminate. Acestea vor fi duse la compostor si se vor avea in vedere metodele de obtinere a ingrasamantului bio vegetal. E recomandat sa te documentezi mai bine cu privire la compost, fapt care te va determina sa devii mai prietenos cu mediul intr-un mod cat se poate de practic.

    Daca ai deja plantate unele specii perene, este cazul sa le raresti sau sa le transplantezi pentru o mai buna organizare a gradinii. Acestea vor fi plantate la o distanta corespunzatoare pentru a creste si a se dezvolta. Unele plante perene vor putea inflori doar pe ramuri noi, dupa eliminarea celor uscate. Astfel, iesirea plantelor din inactivitate este stimulata in mod eficient.

    Aleile pentru acces dau o nota finala amenajarii peisagistice din curtea ta, motiv pentru care este nevoie de o atentie sporita pentru realizarea acestora. Cu cat sunt mai practice, cu atat este mai bine. Pe marginea aleilor se pregateste terenul in vederea plantarii unor specii de arbusti si de flori de sezon sau perene care iti vor bucura simturile de fiecare data cand tranzitezi zona. Daca asezi si cate o banca pentru refugiu, vei reusi sa te odihnesti si sa te umpli de energie in mijlocul naturii. Cand te mai viziteaza si diferite specii de pasarele este imposibil sa nu fii fericit.

    Curatenia de primavara in curte si gradina - cum si cand se face, de ce este nevoie de aceasta

    Iata cateva sunete de pasari pe care le poti recunoaste si in gradina ta!

    Fiecare loc din curte si gradina este astfel ingrijit incat sa devina o oaza de liniste pentru tine si familia ta. Acolo iti vei petrece o mare parte din zi, daca temperatura este favorabila.

     

    Cand vezi verdele crud al naturii din anotimpul indragostitilor, cu siguranta simti ca renasti alaturi de natura. Daca urmaresti alaturi de familie si de prieteni covorul de iarba verde, florile care emana un parfum suav si trilurile pasarelelor, vei uita de greutatile cotidiene si te vei odihni in cel mai placut mod.

    Asadar, bucura-te ca esti proprietarul unui asemenea loc feeric si ca poti sa ii faci si pe altii fericiti de fiecare data cand sunteti impreuna! 




    Sursa foto: unsplash.com