Tuns gazonul – tot ce trebuie sa stii despre intretinerea gazonului - belgarden.ro
Indiferent de cat de mult este sau nu apreciata aceasta activitate, tunderea gazonului este unul dintre lucrurile foarte importante care trebuie sa se intample cu necesitate atat primavara - vara, dar si toamna.
Tunsul gazonului este esential pentru a te putea bucura de un gazon sanatos. Dupa fiecare taietura, iarba este stimulata sa creasca tot mai deasa. Iar in timp, gazonul va fi o priveliste superba, in sine. Mai mult decat atat, o ingrijire corespunzatoare a gazonului va impiedica buruienile sa creasca, iarba devenind mai rezistenta. Desi poate dura mai mult, este o activitatea care trebuie facuta pentru sanatatea gazonului.
Aparatele cu care alegi sa tunzi gazonul, frecventa cu care o faci si inaltimea la care tai iarba sunt toate aspecte care contribuie la mentinerea optima a gazonului.

1. Modalitati de tundere a gazonului

Alegerea unui model pe gazon poate parea, uneori, inutil. Pana la urma de ce conteaza atat de mult? Insa schimbarea acestui pattern in mod regulat nu se face doar pe considerente estetice. Este foarte sanatos si sunt multe beneficii pentru gazon.
Atunci cand tunzi gazonul, nu uita de greutatea masinii de tuns. Rotile ei preseaza solul pe acolo pe unde trec. Pentru a minimiza cat de mult impactul anvelopelor pe sol, este recomandat sa tai iarba in directie diferita intotdeauna. Automat, se formeaza un model nou de fiecare data.
Mai mult, iarba se poate uza, toci mai repede daca mereu se tunde in acelasi fel. Tot din cauza anvelopelor masinii de tuns. Prin urmare, exista riscul ca in acele locui sa creasca buruieni mai repede si mai des. Si, in plus, este posibil ca reinsamantarea acelor locuri sa nu aiba succesul dorit. Asta deoarece iarba nu va creste niciodata bine intr-un sol atat de compactat.

1.1. Pattern-uri de tundere a gazonului

Pattern-uri de tundere a gazonului
Exista multe modele pe care le poti face cand tunzi gazonul. Pana la urma, cerul este limita pentru imaginatie. Daca iti plac modelele simple, poti alege un pattern in dungi. Daca este pasionat de design, poti schimba modelul de fiecare data, alegand sa realizezi unul ce ofera gazonului un aspect unic si foarte ingrijit. De ce anume trebuie sa tii cont atunci cand alegi modelul? De timpul pe care vrei sa-l investesti in imaginea acestuia si de efortul pe care va trebui sa il depui. Cele mai des intalnite modele sunt acestea:
  • Dungile. Acesta este cel mai simplu si cunoscut model de tuns gazonul. Dureaza foarte putin. Deci daca vrei sa acorzi putin timp acestei activitati, dungile sunt modelul pe care trebuie sa il alegi. Trebuie doar sa ai grija sa mergi in linii drepte. Te poti orienta cu directia liniilor in functie de casa, de fantana sau de alt punct central al curtii tale.

Pattern-uri de tundere a gazonului - 2

  • Linii serpuite. Aceste nu sunt decat o variatie a modelului cu dungi. In loc sa mergi drept, faci curbe care sa fie placute vizual. Incepe cu una singura pe care sa o folosesti ca un model pentru celelalte. Ca sa arate foarte bine, virajele pe care le faci trebuie sa fie neaparat consistente.
    • Linii variate. Aici imaginatia joaca un rol important. Poti alege sa faci linii in orice directie. Sau poti face doua randuri paralele in aceeasi directie, iar alte doua sa le faci in directii diferite. Dupa aceea, tot ce trebuie sa faci este sa urmezi acelasi model. În general, liniile devin mult mai evidente daca iarba proaspta taiata este lasata in urma. Si este chiar sanatos sa ramana in urma, deoarece nutrientii se intorc inapoi in sol.
    • Cercuri. Pentru a face cercurile se poate incepe atat din exterior, cat si din interior. Daca pe gazon sau in jurul lui nu exista un element central, atunci recomandarea este sa incepi din exterior. In schimb, daca exista un obiect central, cum ar fi o fantana, foisor sau chiar copac, atunci este mai bine sa incepi tunderea gazonului din interior, de la acel punct. Ceea ce este important la modelul cu cercuri, este sa mergi cu masina de tuns incet sau sa setezi masina robotizata sa mearga foarte incet. Atentia la suprapunerea urmelor anvelopelor trebuie sa fie si mai mare la crearea unui astfel de model. Asta deoarece pentru un pattern de cercuri, pista creata de rotile masinii este ceva mai larga.
    • Cercuri concentrice. Daca vei dori un astfel de model, trebuie sa te gandesti la o spirala, deoarece asta vei obtine. Pornind din mijloc spre exterior, se aplica aceleasi recomandari ca la modelul cu cercuri simple.
    • Tabla de sah. Acest model este mai de efect. Ofera curtii o imagine a unui parc. Efectul tablei de sah – de culoare alba si neagra – este redat de felul in care firele de iarba reflecta lumina atunci cand se indoaie intr-o directie sau in alta. Astfel ele arata mai deschise la culoare sau mai inchise. Pentru a obtine un astfel de model, trebuie sa tunzi gazonul in linii drepte, prima data. Apoi trebuie sa te intorci la un unghi drept si sa mai trasezi o data modelul liniilor drepte. La final, tunde uniform marginile pentru ca gazonul sa arate ingrijit si uniform.

    Pattern-uri de tundere a gazonului - 3

    • Diamant – incrucisat. Diferenta dintre modelul tablei de sah si modelul diamant este unghiul la a doua trecere cu masina de tuns iarba. De data aceasta va fi la 45 si nu la 90 de grade. Mai simplu spus, prima data tunde gazonul in linii drepte si apoi diagonal. Astfel vei obtine modelul diamant.

    1.2. Aparatura pentru tunderea gazonului

    In functie de preferinte, se pot folosi mai multe aparate pentru tuns gazonul. Cele mai cunoscute trei instrumente sunt acestea:

  • Masina de tuns. Cel mai obisnuit instrument in materie de tuns gazonul. Ea mentine cresterea sanatoasa si la inaltimea potrivita a gazonului. Daca tunzi gazonul cu ea, vei avea un unul cu fir de iarba gros, aspectuos si ingrijit. Masinile de tuns iarba pot fi manuale, pe benzina sau electrice. Modelele manuale nu mai sunt foarte cautate, cu toate ca inca exista persoane care isi doresc sa depuna tot efortul pentru a avea un gazon ingrijit si de aceea aleg in continuare masinile de tuns iarba manuale. Insa cele mai des folosite astazi sunt cele electrice si cele cu combustibil. Masinile de tuns iarba sunt fabricate cu o serie de lame care se rotesc cu viteza mare pe masura ce masina este impinsa. Ele sunt preferate, in general, de persoanele care au case cu curti mari. Sunt mai practice in aceasta situatie. Cu toate acestea, nu este un lucru neobisnuit pentru un proprietar cu un gazon mic sa foloseasca masina de tuns iarba. Ea ofera confort si economie de timp.
  • Motocositoare. O motocositoare este folosita adesea pentru a oferi gazonului un aspect perfect. Cu aceasta poti ajunge in locuri mai ascunse sau inguste unde masina de tuns iarba nu poate ajunge. Se roteste cu o viteza foarte mare atunci cand este alimentata, iar acest lucru face ca firul de iarba sa fie taiat perfect. La fel ca in cazul masinilor de tuns iarba, motocositoarele pot fi pe benzina sau electrice. Modelele pe benzina sunt ceva mai practice datorita faptului ca nu trebuie sa umbli cu cablurile de alimentare dupa tine. Practic, iti ofera mobilitate foarte mare. Sunt foarte utile pentru ca permit taierea cu mare grija si precizie in jurul copacilor, gardurilor sau marginilor inguste. Buruienile se indeparteaza cu mare usurinta. Sunt de diferite dimensiuni si astfel ca iti poti alege dimensiunea potrivita nevoilor tale.
    • Tractoras de tuns gazonul. Acesta este instrumentul ideal pentru curtile cu gazon mare si foarte mare. Acesta poate functiona perfect chiar si pe un gazon de pana la 5500 mp. Are o capacitate uimitoare de a face treaba foarte repede. Nu este indicat daca doresti sa creezi modele pe gazon, insa este cel mai practic atunci cand vrei ca tot gazonul sa fie la fel: uniform si nivelat rapid.

    2. Tunderea gazonului in functie de sezon

    Tunsul gazonului se face, in principiu, intre lunile martie si octombrie. Daca iernile sunt cu vreme calduroasa, se poate tunde gazonul si atunci. Cu toate acestea momentul potrivit pentru tunderea gazonului depinde de conditiile meteo locale. Luna martie este doar un punct de referinta.

    2.1. Tunderea gazonului toamna

    Tunderea gazonului in functie de sezon - toamna

    Tunderea gazonului toamna este foarte importanta. Acesta este anotimpul cel mai aglomerat din punct de vedere al tunderii gazonului. Toate tratamentele pe care gazonul le cere se fac acum, urmand ca rezultatele sa se vada in urmatoarea primavara si vara. Tunderea si ingrijirea regulata a gazonului asigura un strat dens si sanatos al ierbii. Impiedica dezvoltarea buruienilor, de asemenea.
    Ploile din acest anotimp fac ca iarba sa creasca foarte repede. Prin urmare, pe finalul lunii august si pe durata lunii septembrie este posibil sa fii nevoit sa tunzi gazonul mai des. In aceasta perioada, poti tunde gazonul la o inaltime de 2-5 cm. Daca stii ca ai un gazon care este predispus la dezvoltarea muschilor, il poti tunde la o inaltime mai mare. Pe de alta parte, pe masura ce toamna se inteteste si frigul devine tot mai prezent, iarba va creste tot mai greu. Prin urmare, frecventa de tundere a gazonului se micsoreaza.

    2.2. Tunderea gazonului primavara

    Tunderea gazonului in functie de sezon - primavara

    Primavara ar putea sa apara tentatia de a tunde iarba imediat ce s-au dus zapazile si aceasta a apucat putin sa creasca. Cu toate acestea, cel mai bine este sa iti iei timp si sa arunci o privire asupra conditiei in care se afla gazonul inainte de a incepe sa il tunzi. Explozia de crestere a ierbii te poate ajuta sa mentii un gazon extrem de frumos tot anul. De aceea este nevoie sa ai grija cand incepi sa-l tunzi. Foloseste aceasta crestere brusca intelept.
    Trebuie sa ii oferi ierbii de primavara oportunitatea de a dezvolta radacini foarte puternice si sanatoase. Firul trebuie sa aiba cel putin 5 cm inainte de a-l tunde. Chiar daca vei dori sa-l tunzi atat de repede, trebuie sa ai grija sa tai doar o treime din lungime. Altfel risti sa-l pierzi inainte de a se dezvolta cum trebuie. Desi mijlocul lunii martie este o perioada propice, cand se tunde gazonul depinde si de conditiile meteo. Dar dupa ce l-ai tuns prima data, acest obicei ar trebui mentinut o data pe saptamana. Incearca sa pastrezi aceeasi inaltime a firului de iarba toata primavara – 2,5-4 cm. Dar daca o parte a gazonului este acoperita de umbra, acolo iarba ar trebui mentinuta la 7,5 cm inaltime.

    2.3. Tunderea gazonului vara

    Tunderea gazonului in functie de sezon - vara

    La fel ca mare parte dintre oameni, in lunile cele mai calduroase ale anului, gazonul sufera din cauza „stresului”. Caldura il afecteaza, lipsa apei la fel, lumina puternica a soarelui poate influenta dezvoltarea ierbii si daca mai apar si buruienile, stresul se amplifica. Tunderea gazonului vara ajuta foarte mult la diminuarea acestui stres.
    Primul lucru care trebuie facut este sa setezi dimensiunea inaltimii la masina de tuns. In sezonul cald, iarba poate fi tunsa la o inaltime mai mare decat in sezonul rece. Acest lucru aduce un beneficiu extraordinar solului: ii tine mai multa umbra, iar razele de soare nu pot ajunge sa usuce pamantul atat de repede. Apa nu se mai evaporeaza si solul se mentine umed. Fiind atat de multi factori care „ataca” iarba in sezonul cald, nu este de ajutor ca firul sa fie taiat foarte scurt pentru ca ar fi fortat sa creasca. Si la inceputul verii este vulnerabil.
    In perioada verii, tunde gazonul de doua ori pe saptamana. Daca sunt perioade de seceta, atunci gazonul trebuie tuns o data pe saptamana. Iarba care este mai lunga rezista mai bine pe timp de seceta si are capacitatea de a-si pastra culorile mai vibrante. Este mai puternica si nu este la fel de mult predispusa la uzura.

    3. Reguli de tundere a gazonului

    Pentru a intretine gazonul in mod optim si sanatos, poti urma aceste recomandari:

    • Tunde gazonul atunci cand iarba este uscata. Daca vei face acest lucru cand iarba este uda, atunci ea se taie neuniform si se aglomereaza si in aparatul pe care l-ai ales pentru tuns.
    • Niciodata nu taia mai mult de o treime din firul de iarba o data. Daca vei tunde firele mai scurt dintr-o data, acestea vor fi fortate sa creasca dintr-o data, ceea ce poate avea ca rezultat pierderea gazonului.
    • Ai grija ca lamele masinii de tuns sa fie intotdeauna ascutite. Daca nu sunt, iarba tunsa poate fi rupta sau chiar tocita. Iar mai apoi toate resursele firelor de iarba vor merge spre „vindecarea” acelor portiuni tocite. Vara, mai ales, nu este momentul potrivit pentru asta.
    • Nu aduna iarba taiata in sac. Permite ierbii proaspat taiate sa ramana pe gazon pentru ca este un fertilizator natural foarte bun.
    • Nu fertiliza gazonul in exces. Acest lucru poate arde firul de iarba.
    • Nu tunde gazonul niciodata dimineata sau la pranz. Daca te intrebi cand se tunde gazonul, dimineata sau seara, raspunsul este foarte clar: spre seara. Dimineata este roua, deci trebui sa astepti pana iarba este uscata, iar la pranz soarele este prea puternic.
    • Uda gazonul dupa masa – seara sau dimineata foarte devreme. Daca il vei uda in mijlocul zilei, risti ca apa sa se evapore pentru ca soarele este prea puternic – mai ales vara.
    • Gazonul trebuie udat o data pe saptamana, timp de o ora cu stropitorile instalate in gradina. Apa va intra in sol gradual si il va face sa reziste mai mult la conditiile de seceta.
    • Prin locurile unde iarba este mai uzata, o poti taia la 4-5 cm inaltime.
    • Tunde intotdeauna marginile gazonului pentru ca acesta sa aiba un aspect ingrijit.
    • Dupa insamantare, gazonul se tunde prima data atunci cand iarba are 7-10 cm inaltime.

    In concluzie, pastrarea gazonului intr-o stare optima nu este un proces dificil. Trebuie sa tii cont de conditiile fiecarui sezon pentru a-l taia in mod corespunzator si sa stii de la inceput ce pattern vrei sa aiba acesta pentru a sublinia frumusetea curtii tale. Sunt cateva tips&tricks de care poti tine cont si care te pot ajuta sa te bucuri de un gazon sanatos, stralucitor, in culori vibrante de verde care sa atraga toate privirile.

    Sursa foto: freepik.com, pexels.com