Scarificarea gazonului - Revigorarea si dezvoltarea armonioasa a peluzei - belgarden.ro


Oricine locuieste la casa isi doreste nespus sa aiba o peluza verde, pe care sa desfasoare activitati interesante alaturi de cei dragi si de prieteni sau pe care sa o priveasca si sa se bucure de frumusetea verdelui care-l inconjoara. De foarte multe ori, insa, se intampla ca aceasta dorinta sa nu se implineasca in realitate din diferite cauze, unele stiute, altele mai putin stiute. Specialistii sunt de parere ca un gazon verde si sanatos poate sa fie obtinut fara probleme daca persoana are cateva cunostinte in acest sens si daca are rabdare sa duca la bun sfarsit diferite operatiuni specifice, de ingrijire a ierbii. Pe langa lucrarile de mentenanta ce trebuie realizate si ajustate in functie de anotimpul de afara, specialistii atrag atentia proprietarilor unor astfel de suprafete acoperite cu gazon ca este vital sa efectueaze si scarificarea.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este scarificarea gazonului, care sunt beneficiile acestui procedeu, ce semne se pot citi pentru a sti exact cand trebuie pus in practica si cand se recomanda de specialisti a fi efectuat. Vei afla care sunt etapele procedeului de scarificare si ce echipament iti trebuie pentru a-l putea duce la bun sfarsit.

1. Ce este scarificarea gazonului?

scarificarea gazonului

Scarificarea este un procedeu care mentine gazonul sanatos, scopul ei fiind sa indeparteze materia vegetala acumulata la baza plantelor si pe pamant si de a permite oxigenului, apei si hranei sa patrunda la radacina ierburilor ce formeaza gazonul. Procedeul se realizeaza prin intermediul unor gauri facute in sol cu ajutorul unor ustensile adecvate: grebla cu dinti sau tepi si scarificatorul electric sau pe benzina, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje proprii.

1.1. Beneficiile scarificarii gazonului

Pentru dezvoltarea frumoasa a peluzei trebuie sa fie pusa in practica si scarificarea, ce impiedica cresterea buruienilor. Cei care au gazon in curte au putut observa ca la un moment dat buruienile par sa fi napadit terenul sau ca pe sol, printre firele de iarba, apar materiale vegetale uscate, care strica aspectul estetic al zonei.


Printre beneficiile procedeului de scarificare se numara si cele prezentate mai jos:
- scarificarea ofera o imbunatatire accentuata a drenajului;
- se poate observa cu ochiul liber cum se dezvolta radacinile existente;
- are loc cresterea de noi radacini;
- se pregateste astfel pamantul pentru semanarea gazonului sau pentru acoperirea petelor goale.

    1.2. Semne ca trebuie scarificat gazonul


    Proprietarul gradinii trebuie sa verifice periodic starea gazonului din curte, pentru ca apar din timp anumite semne care ii vor arata ca trebuie sa puna in practica scarificarea. In primul rand, va observa culoarea schimbata a gazonului (de un maro inchis sau poate galben), ce indica faptul ca sunt plante uscate langa radacinile gazonului, desi acesta din urma arata verde si sanatos. In al doilea rand, solul absoarbe mult prea multa apa fata de alte perioade cu temperaturi similare. Nu in ultimul rand, un alt semn clar este atunci cand sunt aplicate ingrasaminte si nu se observa nicio imbunatatire reala. Cu ajutorul unei greble cu dinti se trece usor peste gazon si daca in urma acestei operatiuni ies fire uscate, atunci este timpul potrivit pentru scarificare.

    1.3. Cand se recomanda scarificarea

    scarificarea gazonului semne

    Scarificare se face, de regula, toamna (in mod intensiv) si primavara (mai usor), niciodata iarna sau vara. Nu este indicata sa se faca o scarificare intensa primavara, pentru ca acest procedeu poate lasa goluri in peluza, ceea ce ar favoriza cresterea necontrolata a buruienilor. Temperatura de afara trebuie sa fie situata intre 15-20 grade Celsius.


    Scarificarea nu este indicata a fi pusa in practica nici iarna, deoarece in sezonul rece nu exista conditii propice pentru dezvoltarea gazonului, in ciuda unor temperaturi pozitive, dar nici vara, pentru ca este posibil ca gazonul sa fie expus caldurilor mari, ceea ce inseamna un stres in plus.

    2. Etapele procesului de scarificare a gazonului

    scarificarea gazonului
    Scarificarea este o operatiune ce se aplica gazonului matur, foarte rar unuia tanar. Este bine de stiut faptul ca un strat subtire de materie vegetala ofera o protectie importanta impotriva temperaturilor extreme. Totusi, atunci cand acest strat se apropie de 2 cm, poate aduce probleme serioase, deoarece va incepe sa sufoce gazonul, impiedicand sa patrunda in sol apa, oxigenul si nutrientii atat de necesari.

    2.1. Pregatirea gazonului pentru scarificare

    Imediat ce a sosit primavara sau toamna se impune pregatirea gazonului in vederea scarificarii. Daca este facuta in mod corect, atunci gazonul va fi verde si sanatos tot timpul anului, revenindu-si rapid dupa finalizarea sa. Primul lucru ce trebuie facut in acest procedeu este sa se adune totul de pe gazonul existent, adica pietre, frunze cazute, resturi vegetale, precum si alte obiecte, piese de mobilier, unelte sau echipamente de intretinere.


    Sistemul de irigare trebuie protejat cu atentie, indiferent daca este unul suprateran sau unul subteran. Nimeni nu-si doreste sa investeasca iarasi intr-un astfel de sistem, doar pentru ca nu a fost atent la manevrarea scarificatorului. Pentru a fi sigur ca totul va decurge cum trebuie proprietarul poate pune cateva stegulete care sa marcheze irigarea.

    Gazonul trebuie verificat inainte de acest procedeu pentru ca radacinile sale trebuie sa fie puternice, solul din jur bine uscat si cu un anumit nivel de compactare. Se indeparteaza cu atentie buruienile perene, cum ar fi papadia si pirul, acest lucru impiedicand inmultirea lor. Inainte de scarificare, cam cu 1-2 luni inainte, trebuie sa se erbicideze. Dupa scarificare nu se va mai erbicida, urmatoarea operatiune de acest fel se va face abia in primavara viitoare. De asemenea, este indicat ca firele sa fie tunse scurt, cu masina de tuns iarba, la treapta minima (in asa fel incat unealta folosita sa poata patrunde la stratul vegetal), altfel scarificarea nu va fi eficienta.

    Alte cateva informatii sunt utile in acest sens:
    - Daca este vorba despre o peluza cu mult prea multe buruieni, atunci se aplica erbicid cu 2-3 saptamani inainte de scarificare, pentru ca buruiana va omori buruiana cand este inca tanara sau ii va opri dezvoltarea, permitand gazonului sa-si dezvolte radacinile si sa o inabuse;
    - In cazul peluzelor mult prea denivelate, trebuie sa se smulga iarba cu scarificatorul cu miscari inainte - inapoi si treceri pe directii perpendiculare;
    - Cine vrea sa faca suprainsamantare cu specii de gazon mai bune trebuie sa aplice erbicid care sa extermine, apoi cu motosapa va nivela solul daca va fi cazul.

      2.2. Scarificarea gazonului propriu-zisa

      scarificarea gazonului
      Scarificarea necesita ca solul sa fie bine uscat, in asa fel incat radacina sa aiba contact bun cu pamantul. Se trece o data cu scarificatorul prin gazon si se aduna uscatura cu grebla sau cu masina de tuns. Este bine sa se repete operatiunea, dar sa se schimbe unghiul. Scarificatorul va elimina in acest fel inclusiv muschiul. Din pacate, aplicarea lui pe gazon va duce si la taierea unor fire de gazon, insa nu este nimic de speriat, pentru ca acest lucru va stimula cresterea unor fire noi. Este bine de retinut faptul ca scarificatorul nu trebuie folosit mult timp pe aceeasi zona, in caz contrar exista posibilitatea sa intre mult prea adanc si sa duca la aparitia unor daune partiale sau totala ale radacinilor gazonului.

      Cand se va trece prima data cu acest instrument peste gazon trebuie neaparat sa fie setat pe o treapta mai inalta, acest lucru insemnand ca nu va ajunge sa patrunda mult prea adanc si sa lezeze in vreun fel radacinile. Urmatoarea traversare a suprafetei cu scarificatorul trebuie sa se faca dupa ce a acesta a fost ajustat in functie de grosimea stratului de materie vegetala existenta in acel moment. Tot ceea ce s-a strans in urma acestei proceduri trebuie sa se adune foarte bine si sa nu se lase pe loc, altfel ar inabusi gazonul.

      2.3. Ultima etapa dupa scarificarea gazonului

      Dupa scarificarea gazonului se va continua seria procedurilor ce trebuie sa aiba ca rezultat final suprem revitalizarea. Acest lucru se poate obtine dupa aplicarea suprainsamantarii, fertilizarii si irigarii. De regula, scarificarea trebuie realizata dupa un an de la insamantare. Dupa ce acest lucru a fost facut, se poate obtine o imagine dezolanta a locului, totusi, specialistii sunt de parere ca proprietarul trebuie sa astepte cateva saptamani (4 sau 6) pentru a putea sa se bucure cu adevarat de rezultatul acestei operatiuni.


      Eliminarea tuturor resturilor vegetale rezultate in urma scarificarii trebuie neaparat sa se faca in mod corect, asa ca se mai poate trece inca o data cu masina de tuns iarba peste gazon. Daca se observa pe suprafata aparitia unor pete goale, fara iarba, atunci se poate face suprainsamantarea cu seminte, evident, din aceeasi specie. Irigarea se va face conform perioadei si conditiilor meteo legate de temperatura de afara si de cantitatea de precipitatii care a cazut in ultima vreme in zona respectiva.

      3. Echipamentul necesar pentru scarificarea gazonului

      scarificare
      Scarificarea este un procedeu ce trebuie dus la bun sfarsit apeland la sfaturile specialistilor si la informatiile cu privire la etapele de urmat. Intr-adevar, pentru a obtine rezultate exceptionale este bine sa se achizitioneze si instrumente adecvate, de calitate superioara, care sa faca fata cu succes tuturor necesitatilor legate de ducerea la bun sfarsit a scarificarii.

      Scarificatorul este un instrument pentru indepartarea ierbii nedorite si a muschiului, foarte folosit de cei care doresc acasa un gazon verde si sanatos, pe care sa se joace, sa petreaca alaturi de amici sau pe care sa-l admire. El este dotat cu o lama sau cu colti, semanand destul de mult cu o masina de tuns. In functie de modul de alimentare, se pot gasi in comert diferite tipuri de scarificatoare pentru gazon: pe benzina (acestea au lama fixa, rezistenta, fiind ideale pentru intretinerea unor suprafete mari de gazon), electrice si manuale (exceptionale pentru suprafete mai mici).

      Scarificatorul manual seamana foarte mult cu grebla clasica, pe care o au aproape toti gospodarii in curtea casei. Uneori el este echipat cu roti pentru a fi impinse usor pe suprafata gazonului, in caz contrar, trebuie neaparat sa se traga peste suprafata gazonului. De retinut este faptul ca acest tip de unealta este simplu de folosit, insa nu are cutie de colectare, asa ca se recomanda mai ales pentru scarificarea suprafetelor mici, de pana in 100 m2.

      Scarificatorul electric se alimenteaza la reteaua de energie electrica, poate fi gasit cu sau fara fir, fiind excelent de intrebuintat pentru suprafete medii, de pana la 500 m2. Dupa utilizare, pentru a le garanta refolosirea si durata de viata mai mare in timp trebuie neaparat sa fie curatate bine si intretinute permanent, evident, depozitate in locuri uscate atunci cand vine anotimpul ploios sau cel rece. De remarcat ca nu fac zgomot prea mare si ca au putere care ajunge pana la 1800W, gasindu-se in comert in mai multe variante: cu colti, cu lame sau cu ambele (colti si lame). Scarificatorul pe benzina este ideal pentru terenuri mari, este mult mai zgomotos, proprietarul trebuind sa foloseasca acele casti de protectie auditiva pe durata folosirii sale.

      Pentru a usura munca si a micsora timpul de lucru, este important ca scarificatorul ales sa aiba functii, accesorii si dotari optime. Eficienta, manevrabilitatea si performantele sunt crescute in mod evident de latimea de lucru, lamele pliabile, de ajustarea inaltimii de lucru, manerul ergonomic si existenta rotilor.

      In concluzie, scarificarea nu este vreo operatiune de ingrijire a gazonului inventata recent, ci din contra, ea era utilizata de stramosii omului din cele mai vechi timpuri, pentru a pregati, hrani si curata terenul, eliminandu-l de buruieni. Pentru obtinerea gazonului verde si sanatos, este vitala efectuarea acestei operatiuni cu instrumentele adecvate, doar dupa ce persoana care se ocupa de intretinerea gazonului a dobandit cateva cunostinte corecte cu privire la etapele ce trebuie puse in practica in acest sens.

      Surse foto:
      ro.pinterest.com