Insamantarea gazonului - Realizarea unei peluze frumoase, intr-un timp scurt-min - belgarden.ro
Gazonul realizeaza usor si rapid o atmosfera placuta si un spatiu verde deosebit, care sa invite la petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai relaxant. Daca nu ar fi semanat gazon, pe aceste spatii ar creste doar smocuri de iarba razlete, aspectul fiind unul haotic, deloc elegant. Astfel, majoritatea proprietarilor de case care au curte spatioasa, dar si firmele sau institutiile publice si private care vor sa creeze in preajma lor un spatiu verde si modern au ales sa semene gazon, fie ca este cel de tip rulou, fie cel traditional, insamantat, care inseamna o investitie mult mai mica. Realizarea unui gazon clasic, insa, presupune semanarea si intretinerea periodica, rezultatul fiind unul spectaculos de cele mai multe ori, in functie de tipul de seminte folosite.

In articolul de mai jos vei descoperi care sunt semintele necesare pentru insamantarea gazonului, ce materiale si unelte iti vor fi de folos in acest sens, care sunt conditiile de germinare a semintelor semanate si cum sa planifici insamantarea. De asemenea, vei afla care sunt etapele de urmat pentru a obtine un gazon verde, frumos, precum si unele sfaturi si trucuri bine de stiut in acest sens.

1. Semintele necesare pentru insamantarea gazonului

seminte de gazon insamantare-min

Gazonul este, practic, o combinatie de plante care dupa ce au rasarit realizeaza un covor verde, moale. Semanatul de la zero presupune, totusi, putina pricepere si cateva cunostinte utile, asa ca este indicat ca persoana care vrea sa faca aceasta operatiune sa se informeze corect cu privire la tot ce presupune insamantare, seminte necesare, materiale si unelte de care va avea nevoie, sa stie care sunt conditiile de germinare a semintelor de gazon sau cum sa planificare semanarea in asa fel incat sa se bucure la final de obtinerea unui gazon puternic si frumos.

1.1. Alegerea semintelor de gazon pentru insamantare

Pentru a crea un gazon deosebit trebuie sa se aleaga semintele corespunzatoare. Se vor avea in vedere in acest sens expunerea la soare, traficul sau pozitia geografica. Dintre tipurile de gazon existente pe piata se pot alege:

- Gazon pentru zonele insorite. Acest tip de gazon se va semana in spatiile expuse la lumina sudica, fara copaci sau alte surse de umbra. Printre caracteristicile sale se numara rezistenta la soarele puternic al verii si nevoia redusa de umiditate (doar dupa ce a ajuns la maturitate). Ierburile care intra in alcatuirea acestui tip de gazon sunt Festuca Arundinaceea (40-60%), Poa pratensis si Lolium perenne;
- Gazon pentru zonele umbroase. Poate primi si doar cateva ore pe zi soarele necesar, rezista in colturile umbrite ale gradinii, dar nu la trafic prea intens. Este format din urmatoarele tipuri de ierburi: Festuca Tricopylla, Lolium perenne si Poa pratensis;
- Gazon pentru zonele semiumbrite. Acest tip de gazon este numit, de regula, gazon universal, folosit acolo unde exista umbra, dar si soare cateva ore pe zi;
- Gazon pentru trafic intens. Ierburile din componenta au firul mai aspru, mai rezistent, avand o crestere puternica. Printre ierburile ce-l fac atat de rezistent se numara Lolium Perene, Poa si Festuca;
- Gazon cu flori. Desi este tentant sa se semene gazon cu flori, totusi, este bine de stiut ca acesta nu arata clasic, ci va avea tulpini inalte, care dupa ce vor fi cosite vor inflori anul viitor.


    Astfel, este util ca inainte de achizitie sa se verifice perioada de valabilitate, soiul, capacitatea de germinare, procentajul diferitelor soiuri de ierburi. Semintele trebuie depozitate intr-un loc racoros, fara lumina, pana in momentul semanarii, altfel isi vor pierde capacitatea de germinare. Pe ambalaj se specifica, de regula, perioada de insamantare si suprafata pe care o vor acoperi semintele din interior.

    1.2. Materiale si unelte necesare pentru insamantarea gazonului

    grebla insamantare gazon-min

    Pentru realizarea insamantarii in cele mai bune conditii va fi nevoie de existenta urmatoarelor materiale si unelte:

    - turba;
    -nisip;
    - seminte;
    - erbicid pentru starpirea buruienilor daca este cazul;
    - fertilizant;
    - dispozitiv de imprastiere a semintelor;
    - grebla, sapa si tavalug.

      1.3. Conditii de germinare a semintelor de gazon semanate

      Pentru rasarirea semintelor semanate este bine sa se tina cont de cantitatea de apa, de temperatura, de conditiile de luminozitate si de oxigenul aflat in sol. Cateva sfaturi sunt utile in acest sens:

      - Imediat dupa insamnatare se uda bine semintele pentru a se umfla si se continua sa se ude zilele urmatoare pana la rasarire, cu unele precautii, totusi, pentru ca udatul excesiv ar putea duce la aparitia unor ciuperci;
      - Temperatura adecvata pentru rasarirea gazonului trebuie sa fie intre 5-25 de grade Celsius, iar asta inseamna ca perioada cea mai buna pentru semanare trebuie sa fie primavara sau toamna, nu vara;
      - Umbra permanenta nu este prietena gazonul. Semintele trebuie ingropate in pamant la circa 5 mm, altfel vor rasari mai greu;
      - Daca iarba nu are aceeasi desime peste tot, atunci se poate astepta un timp, deoarece radacinile se inmultesc rapid. In cazul in care se observa ca gazonul este foarte rar, atunci se poate trece la a doua insamantare.

        1.4. Planificarea insamantarii gazonului

        insamantare gazon-min

        Planificarea insamantarii gazonului este esentiala. Astfel, gazonul ar trebui semanat primavara sau toamna, devreme (din septembrie pana la mijlocul lui octombrie). In acest sens, solul trebuie sa fie umed si cald, iar diferentele de temperatura sa nu fie foarte mari (semintele ingheata daca este sub zero grade Celsius afara). Pentru a se asigura ca totul merge foarte bine, trebuie sa se urmareasca atent conditiile meteo pe doua saptamani.

        Un aspect foarte important este si luarea in considerare a rolului pe care va urma sa-l joace gazonul in curte, de exemplu: traficul des sau rar, tipul de activitati ce se vor desfasura pe iarba si cat de dese vor fi ele, daca se vor juca aici copiii sau animalele etc. Apoi, se va planifica insamantarea in functie de suprafata de teren, de umbra sau soare, de umiditatea solului daca exista sau nu un sistem de irigare etc.

        2. Pasi de urmat pentru insamantarea gazonului

        insamantare gazon-min

        Un gazon elegant, verde si puternic se poate realiza respectand toate recomandarile specialistilor si producatorilor de seminte, dar si daca se vor urma intocmai etapele obligatorii pentru insamantare.

        2.1. Inlaturarea gazonului vechi, a buruienilor si afanarea solului

        Pentru inceput trebuie curatata foarte bine suprafata pe care se va semana gazonul nou. Astfel, se vor scoate gazonul vechi, ierburile si buruienile cu harletul si grebla, apoi se vor indeparta. Uneori exista extrem de multe buruieni pe sol, asa ca sfatul specialistilor este sa se erbicideze, apoi sa se indeparteze buruienile, ierburile sau gazonul vechi. Timp de 4 saptamani nu este indicat sa se semene, ci doar sa fie lasat solul sa se odihneasca. Pentru a obtine rezultatele scontate, inainte de semanare pamantul va trebui sa fie afanat, pietrele sa fie scoase, iar bolovanii sparti.

        2.2. Ameliorarea solului in vederea insamantarii gazonului

        Daca este vorba despre un teren mai saracacios, atunci se poate vorbi si despre ameliorarea solului. Putin nisip amestecat cu pamant este ideal pentru a creste capacitatea de drenare a unui sol dur si dens. Va fi nevoie de o anumita cantitate de nisip, nu prea mare, altfel aceasta va afecta gazonul mai tarziu. Pentru a spori fertilitatea solului se poate folosi un amestec de gradina, compost si nisip, in proportii egale.

        2.3. Aranjarea si pregatirea terenului in vederea insamantarii gazonului

        Suprafata de teren trebuie aranjata in vederea insamantarii, adica se va crea o panta usoara de 2%, acest lucru favorizand drenarea, si se va delimita cu ajutorul unor borduri. Daca terenul abia a fost decopertat, de obicei se afla in jurul unor constructii, este bine sa fie lasat o perioada liber, pentru a da voie buruienilor sa se dezvolte, sa fie smulse si sa nu afecteze viitorul strat de gazon. Pamantul trebuie sa fie bine arat sau sapat, bulgarii mari vor fi sparti si transformati, se vor indeparta buruienile, radacinile si alte resturi.

        2.4. Semanarea gazonului, acoperire, tavalugire si udare

        Respectarea instructiunilor de pe cutia de seminte este esentiala, asa ca inainte de a incepe semanarea trebuie citite cu atentie. Cand se seamana manual, semintele se vor imparti in 4 parcurgandu-se de mai multe ori suprafata. Daca se va folosi semanatoarea, semintele se impart in doua si se va parcurge terenul de doua ori, o data pe verticala, o data pe orizontala. Apoi se va folosi tavalugul pentru ca semintele sa intre foarte bine in sol. Pe parcursul acestui procedeu pamantul trebuie sa fie uscat. Dupa insamantare se va face prima udare, urmand alte runde de irigare in zilele urmatoare. Daca afara este foarte cald, atunci gazonul se va uda mai des si mai scurt.

        2.5. Prima tundere si aerarea gazonului

        In momentul in care firele au ajuns la 10 cm se va face prima tundere, taindu-se doar varfurile, pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor si indesirea gazonului. Dupa aceasta operatiune se va taia mai scurt, ajungandu-se la o inaltime de 3-4 cm. Peste un an de la semanare se va aera solul daca a fost circulat intens. Practiv, vor fi introduse niste tije solide in pamanat, cam la 7,5 cm (se folosesc furca de gradina sau scarificatoarele de gazon, aparatele special de aerare). In acest mod oxigenul din aer ia locul dioxidului de carbon din sol, apa ajunge mult mai bine la radacina, lucrarea facandu-se primavara sau toamna.

        3. Sfaturi si trucuri bine de stiut pentru insamantarea gazonului

        ingrijire gazon dupa insamantare-min

        Cei care locuiesc la casa, cu siguranta, isi doresc sa aiba un gazon verde si frumos, dar uneori, pur si simplu, nu reusesc sa obtina acea peluza perfecta. Astfel, este important sa se tina cont de diferite sfaturi si trucuri, cum ar fi:

        - Gazonul nu trebuie semanat in perioada nefavorabila, asa ca cine a uitat sa o faca primavara trebuie sa astepte toamna;
        - Tratamentele chimice si fertilizatorii nu trebuie folositi prea devreme, ci la momentul potrivit, pentru a tine in frau dezvoltarea buruienilor. Sfatul este de a astepta tunderea ierbii de 2 sau 3 ori si de a se citi cu atentie instructiunile de pe ambalajul produsului cumparat;
        - Dimensiunea terenului este bine de stiut pentru a afla ce cantitate de seminte va fi necesara pentru insamantare. O cantitate prea mare de seminte ar putea duce la rezultate negative;
        - Gazonul nu trebuie udat prea mult sau prea putin, Dupa plantare semintele trebuie udate uniform, iar apa nu este indicat sa balteasca la suprafata solului. Se vor uda in fiecare zi pana cand vor rasari firele de gazon;
        - Semintele de gazon nu trebuie alese la nimereala, ci dupa o cercetare in prealabil, pentru atingerea scopului dorit;
        - Densitatea paturii de gazon este esentiala pentru sanatatea si frumusetea ei, asa ca se vor elimina permanent buruienile pentru a nu exista riscul de aparitie a unor zone fara gazon;
        - Amenajarea gazonului trebuie sa se faca numai dupa construirea casei. Mesterii, constructorii sau diferite echipamente vor trece peste peluza si o vor strica inainte ca proprietarul sa se bucure de frumusetea ei;
        - Tunderea gazonului favorizeaza indesirea lui, creand un aspect ingirjit curtii. In acest sens sunt foarte utile masinile pentru tuns gazonul ce reusesc rapid si usor sa scurteze firele la inaltimea dorita.

          In concluzie, realizarea unei peluze frumoase poate deveni realitate cu ajutorul unor cunostinte corecte despre semanarea si ingrijirea gazonului. Alegerea semintelor potrivite, sfaturile specialistilor si folosirea unor masini si unelte adecvate vor contribui semnificativ la realizarea unui gazon frumos si puternic pe care proprietarul il va folosi in functie de necesitati.

          Surse foto:
          shutterstock.com
          ro.pinterest.com