Toaletarea copacilor - Cum se face, cand se realizeaza si de ce instrumente ai nevoie

Copacii si pomii sunt elemente de vegetatie a caror sanatate este extrem de importanta, deoarece si rolul lor este unul semnificativ. Copacii infrumuseteaza spatiile exterioare, precum curtile, gradinile, dar si spatiile verzi de pe domeniul public. De asemenea, ei contribuie la crearea unei atmosfere mai sanatoase, prin faptul ca genereaza oxigen. In plus, fata de acestia, pomii fructiferi au si rolul de a produce roade care pot fi consumate de catre oameni sau vandute. Tocmai din acest motiv exista livezi de pomi fructiferi. 

Insa capacitatea copacilor si a pomilor de a oferi randamentul scontat, atunci cand vine vorba despre producerea de roade sau despre generarea de oxigen, depinde foarte mult de modul in care sunt ingrijiti. Din acest punct de vedere, dar si din punctul de vedere al aspectului lor ca elemente decorative, copacii si pomii trebuie sa treaca mereu prin procese de ingrijire mai mult sau mai putin complexe. Persoanele care pot sa ingrijeasca pomii si copacii nu trebuie sa fie neaparat profesionisti in domeniu.

Daca esti un gospodar care vrea sa aiba grija de elementele de vegetatie din gradina, curte sau livada, poti face asta pe cont propriu. Este important sa cunosti cateva detalii despre procesul de toaletare a copacilor si pomilor, perioadele in care trebuie puse in practica anumite actiuni, precum si instrumentele de care ai nevoie. Afla din acest articol cele mai importante detalii de care trebuie sa tii cont!

1. Toaletarea copacilor - De ce este necesara si cum se face toaletarea copacilor

Toaletarea copacilor si toaletarea pomilor sunt actiuni care trebuie sa fie desfasurate in vederea mentinerii unui aspect placut al elementelor de vegetatie. De asemenea, aceste masuri sunt importante si in vederea protejarii sanatatii copacilor si a pomilor. Expertii recomanda ca, atunci cand plantezi pomii si copacii din curte sau gradina, sa ii alegi in functie de dimensiunea pe care o pot atinge la maturitate, ritmul cresterii, forma pe care o are coronamentul, toleranta la factorii de mediu si rezistenta la boli. Astfel, ai putea sa te asiguri ca lucrarile de ingrijire a lor vor fi mai putin complexe.

In orice caz, este important sa ai grija de pomii si copacii din gradina, deoarece toaletarea corecta a copacilor va contribui la asigurarea sigurantei, a sanatatii elementelor de vegetatie, precum si la mentinerea aspectului placut al acestora. 

  • Siguranta - pot aparea la nivelul pomilor si copacilor ramuri care prezinta risc de cadere. In functie de masa si dimensiunile pe care le pot avea acestea, ele pot ajunge sa cauzeze daune materiale si fizice semnificative. Este foarte important, pentru siguranta ta si a celor din jur, sa indepartezi cu promptitudine ramurile periculoase.
  • Sanatatea - ramurile pomilor si copacilor devin deseori tinta atacurilor insectelor sau a altor daunatori. Ramurile care sunt afectate de astfel de atacuri trebuie sa fie inlaturate cat mai rapid, pentru a proteja restul arborelui. Indeosebi in cazul pomilor, problemele de aceasta natura pot ajunge sa afecteze fructele.
  • Aspectul estetic - in cazul in care ai mai multi copaci in curte sau in gradina, cu siguranta iti doresti ca acestia sa arate cat mai uniform si mai bine ingrijiti. Prin intermediul actiunilor de toaletare a copacilor, acest lucru este usor de obtinut. 

1. Toaletare copaci. De ce este necesara si cum se face toaletarea copacilor

Cum se face toaletarea corecta a copacilor

Asadar, exista motive importante pentru care este important sa stii cum se face toaletarea copacilor. Operatiunea este una importanta si contribuie la dezvoltarea armonioasa a arborilor, insa trebuie sa stii care sunt etapele pe care ar trebui sa le respecti, atunci cand vrei sa desfasori procesul pe cont propriu. Este vorba despre:

Alegerea echipamentelor de lucru - pot fi necesare mai multe instrumente, asa cum sunt motoferastraiele, foarfecele sau drujbele. Complexitatea si varietatea uneltelor utilizate sunt influentate de specificul arborilor care trebuie sa fie tratati;

Intelegerea nevoilor arborilor - aceasta etapa este foarte importanta, deoarece ea va influenta urmatorii pasi. Trebuie sa stii care sunt nevoile pe care le au speciile de copaci si pomi din curtea sau gradina ta. Poti sa te informezi online pe aceasta tema.

Pregatirea copacului sau a pomului - odata ce ai identificat nevoile fiecarui arbore, poti incepe prin taierea crengilor mici, aflate in partea de jos a trunchiului. Ulterior, poti sa indepartezi crengile care sunt uscate in mod vizibil.

Taierea elementelor inutile - aceasta etapa poate fi considerata drept toaletarea propriu-zisa, deoarece este cea mai importanta si complexa parte. Trebuie sa identifici crengile periculoase, prea lungi si grele, si sa le scurtezi. De asemenea, este esential sa elimini ramurile afectate de atacurile daunatorilor. Dupa ce ai indepartat aceste tipuri de elemente, analizeaza copacul sau pomul cu atentie, pentru a identifica acele crengi care s-ar putea intersecta. Daca exista doua crengi intr-o astfel de situatie, este necesar ca una dintre ele sa fie taiata. Frecarea lor poate duce la aparitia imbolnavirilor si a ranilor. Daca deja exista astfel de semne, taie fiecare creanga pe care le poti identifica. Daca nu exista niciun semn de imbolnavire, insa crengile se intersecteaza, este important sa alegi creanga cu dimensiunile cele mai mici si sa o tai pe aceea. 

1.1. Toaletare copaci. Cum se face toaletarea corecta a copacilor

Dupa ce ai indepartat toate elementele nocive, este necesar si sa cureti spatiul din jurul copacilor. Aduna frunzele si crengile cazute si indeparteaza-le, pentru a crea un spatiu curat. Nu uita ca unul dintre obiectivele pentru care realizezi toaletarea pomilor ornamentali si toaletarea pomilor fructiferi este mentinerea unui mediu placut, din punct de vedere estetic. Reziduurile rezultate in urma procesului pot fi folosite pe post de ingrasamant natural, daca apelezi la sculele potrivite. 

2. Toaletarea copacilor. Care sunt uneltele de care ai nevoie

Asa cum ai aflat din capitolul anterior, prima etapa a procesului de toaletarea a copacilor si pompilor din orice curte sau gradina consta in alegerea sculelor necesare pentru acest proces. Este important sa alegi unelte care sa iti permita sa lucrezi in siguranta, sa iti garanteze o deosebita dexteritate si sa iti ofere si certitudinea ca sunt eficiente. In acest sens, expertii in gradinarit recomanda sa apelezi la motounelte Husqvarna

2. Toaletare copaci.Toaletarea copacilor. Care sunt uneltele de care ai nevoie

Acestea au o eficienta dovedita si sunt si fiabile, putand fi folosite pe o perioada indelungata, pentru intretinerea elementelor de vegetatie. Iata care sunt toate echipamentele pe care merita sa le incluzi pe lista ta de scule care sa te ajute la toaletarea pomilor si a copacilor din curte, gradina sau livada:

  • Foarfece - poate fi vorba despre foarfeca cu maner telescopic sau foarfeca pentru gradina. Prima varianta iti permite sa tai ramurile lungi de pana la 5 - 6 cm, in vreme ce varianta de foarfeca pentru gradina este perfecta pentru ramurile si mai mici;
  • Trimmere - modelele de trimmere Husqvarna pe care le poti comanda de la Belgarden iti vor permite sa tunzi ramurile problematice de la distanta, fara a fi nevoie sa te pui in pozitii periculoase. Acestea sunt eficiente, rezistente si garanteaza o taiere rapida a crengilor care trebuie indepartate.
  • Drujba - clasicul motoferastrau este perfect pentru atunci cand ai de taiat ramuri groase. Cu variantele de drujbe Husqvarna disponibile in oferta noastra, vei putea sa tai chiar si cele mai dure crengi intr-un timp scurt si in conditii de maxima siguranta. Alternativ, utilizatorii experimentati pot sa apeleze si la topoare Husqvarna.
  • Tocatoare de crengi - crengile, frunzele si celelalte reziduuri vegetale care vor rezulta in urma procesului de toaletare pot fi gestionate in mod eficient. Ele se pot utiliza ca ingrasamant natural, dupa ce sunt maruntite. Folosirea unui tocator de crengi este solutia perfecta, in acest sens. 

 3. Toaletarea pomilor fructiferi si a copacilor. Cand se face toaletarea pomilor

Pe langa instrumentele si tehnicile utilizate, un alt amanunt important de care trebuie sa tii cont este cel al momentului cand se face toaletarea copacilor si cand se face toaletarea pomilor. In cazul copacilor, situatia este una destul de simpla, deoarece conditiile meteorologice nu au vreo influenta asupra roadelor acestora, din simplul motiv ca roadele nu exista. Atunci cand vine vorba despre pomi fructiferi, toaletarea trebuie sa fie mult mai atent corelata cu perioada anului. 

3.1. Cand este bine sa se faca toaletarea pomilor

Majoritatea expertilor din domeniu recomanda toaletarea pomilor fructiferi pe timp de iarna. In perioada rece a anului, toate substantele nutritive se regasesc in radacinile arborilor, astfel ca crengile si ramurile care vor fi atinse de echipamentele folosite pentru toaletare vor putea sa se refaca mult mai rapid, fara a exista un risc mare de infectie. Este important sa stii ca nu toti pomii fructiferi se toaleteaza in aceeasi perioada a anului. 

3.1. Toaletare copaci. Cand este bine sa se faca toaletarea

De exemplu, varsta lor este un factor foarte important. Pomii tineri se toaleteaza doar incepand cu jumatatea lunii martie, deoarece temperaturile scazute din decembrie, ianuarie, febraurie si startul lunii martie pot sa ii expuna la probleme majore cauzate de inghet. De asemenea, perioada de toaletare este influentata si de specia din care face parte un copac. Marul, prunul sau parul trebuie ingrijiti cu atentie intre lunile noiembrie si aprilie, deoarece atunci este perioada de crestere a acestora.

Si primavara este o perioada buna pentru toaletarea pomilor fructiferi, deoarece odata cu imbunatatirea situatiei vremii apar frunzele, florile si se deschid mugurii pomului. Tot atunci, se identifica foarte usor ramurile care nu au facut fata conditiilor dificile din timpul ierii. Uscate sau afectate de rani ori daunatori, acestea se identifica rapid si se elimina prin taiere. Riscul taierii unui pom tanar, pe timp de primavara, este unul destul de mare, totusi. Cel mai bine este sa toaletezi arbustii mari, in aceasta perioada. 

3.2. Cand nu trebuie sa toaletezi pomii fructiferi

O perioada de evitat, atunci cand vine vorba despre toaletarea arborilor fructiferi este reprezentata de sezonul de toamna. Lunile calduroase de vara sunt solicitante pentru copaci si pomi, iar in toamna apare nevoia unui repaus. Ce se intampla, in mod concret? Pe timp de vara, pomii produc substante nutritive din belsug, prin fotosinteza. Lumina soarelui este captata si transformata in substante nutritive pe care pomii le pastreaza in frunze. Odata cu disparitia zilelor extrem de claduroase, substantele nutritive incep sa fie transportate catre radacini, unde vor fi pastrate in siguranta, pentru a fi utilizate pe timpul sezonului de iarna. 

In aceste conditii, toamna aduce cu sine si o incetinire a cresterii pomilor, care se concentreaza pe gestionarea eficienta a substantelor nutritive. Prin taierea ramurilor si a crengilor, vei cauza aparitia unor rani. Pomul nu are, in aceasta perioada, capacitatea de a genera celulele protectoare de care are nevoie pentru ca ranile sa se vindece in timp scurt. De aceea, este de preferat sa eviti toamna atunci cand vrei sa toaletezi copacii, mai ales daca locuiesti intr-o zona racoroasa. 

3.2. Toaletare copaci. Cand nu trebuie sa toaletezi pomii fructiferi

Fireste, in cazul in care vorbim despre crengi uscate si care reprezinta un real pericol, interventia ta este absolut esentiala si este nevoie sa le indepartezi, pentru ca integritatea arborelui sau siguranta elementelor din jur sa nu fie amenintate. Exista in continuare posibilitatea ca vindecarea pomului sa fie lenta, daca acest lucru se petrece pe timp de toamna, insa sansele sunt ca problema sa se rezolve destul de rapid. 

Pomii si copacii sunt elemente de vegetatie fara de care omenirea nu ar putea exista in conditii normale. Daca ii iubesti si daca le apreciezi roadele, cu siguranta vei dori sa faci mereu tot posibilul pentru a avea grija de ei asa cum trebuie. Este necesar sa stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi, precum si uneltele care te vor ajuta sa ai o misiune cat mai facila.

Pe Belgarden.ro gasesti tot necesarul de instrumente pentru toaletarea copacilor. Ai posibilitatea de a comanda online echipamente de calitate, cu eficienta dovedita si cu rezistenta indelungata. Acestea te vor ajuta sa rezolvi problema toaletarii copacilor intr-un timp scurt si cu rezultate remarcabile. Ai grija de copacii si de pomii tai si bucura-te de existenta lor sanatoasa, sigura si foarte placuta din punct de vedere estetic!

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com.