Metode de crapat lemne si depozitare - Pasii pentru pregatirea lemnului de foc-min

Metode de crapat lemne si depozitare - Pasii pentru pregatirea lemnului de foc

Incalzirea spatiilor mici sau mari, a cladirilor rezidentiale si comerciale, a institutiilor publice si private este obligatorie pentru sezonul rece in Romania. In ultima vreme au aparut diferite solutii pentru incalzire, insa cea traditionala, cu lemne, ramane printre preferintele tuturor, deoarece aduce cu sine eficienta, consum redus de energie electrica, protejarea mediului inconjurator, dar si frumusetea de nedescris a flacarilor lemnului care arde si care transforma imediat atmosfera din interior. Lemnele potrivite pentru arderea in seminee, sobe si focare de centrale trebuie pregatite inainte de a lua drumul incalzirii caselor. Craparea, uscarea si depozitarea corespunzatoare, in vederea unei arderi cat mai eficiente, trebuie avute in vedere de catre proprietar, asa ca va fi nevoie de cateva informatii utile in acest sens, de recomandari si sfaturi ale specialistilor sau a persoanelor cu experienta in domeniu.

 In articolul de mai jos vei descoperi cum se crapa lemnele cu uneltele existente pe langa orice gospodarie, cum ar fi topoarele si securile, dar si cu drujbele sau masinile de despicat, vei afla care sunt metodele de a usca lemnul de foc, de ce sa alegi lemn uscat si nu ud, in cat timp se usuca lemnele, dar si unii factori ce pot influenta uscarea. De asemenea, vei gasi informatii despre cum sa depozitezi optim lemnul pentru foc, solutii in acest sens si pasii de efectuat in stivuire. 

 Cuprins

1. Metode de crapat lemnele

1.1. Taierea lemnului cu topoare si securi

1.2. Taierea lemnului cu drujba

1.3. Taierea lemnului cu masini de despicat lemne

2. Metode de uscare a lemnelor de foc

2.1. De ce se alege lemn uscat si nu ud

2.2. In cat timp se usuca lemnul de foc

2.3. Factorii ce pot influenta uscarea lemnului de foc

2.4. Modalitati de a usca lemnele pentru foc

3.Depozitarea lemnului pentru foc

3.1. Solutii pentru depozitarea lemnului pentru foc

3.2. Pasii de efectuat in stivuirea lemnului de foc

1. Metode de crapat lemnele

1. Metode de crapat lemnele-min

Inainte de a aprinde focul la semineu si a intra in atmosfera romantica dorita, lemnele trebuie sa fie crapate, uscate si depozitate adecvat, pentru a fi perfecte pentru ars. Craparea lemnelor presupune indemanare, folosirea unor echipamente adecvate si respectarea unor masuri de siguranta, care vor impiedica aparitia unor accidente usoare sau a unora mai grave. Astfel, utilizatorul trebuie sa-si aleaga unealta potrivita, dar si imbracamintea rezistenta la taiere. Uneltele folosite trebuie sa fie ascutite, ingrijite, fara rugina. Topoarele, securile, masinile de despicat, drujbele trebuie sa fie perfect functionale.

1. Taierea lemnului cu topoare si securi

Topoarele si securile sunt printre uneltele cele mai utilizate in gospodarii inca din cele mai vechi timpuri, dar astazi le folosesc si firmele care se ocupa cu taierea lemnelor de foc din padure. Toporul se compune dintr-o pana de otel si o bara de lemn. Se tine cu ambele maini pentru o mai buna prindere, unghiul trebuind sa fie intre 20 si 30 de grade, iar taisul de 35-40 de grade. In functie de utilizare se va alege forma adecvata a toporului, care va patrunde usor in fibrele de lemn. Toporul se foloseste pentru taierea trunchiului de copac, a crengilor, pentru crestarea bustenilor si pentru pregatirea lemnului pentru focul din soba.

Toporul trebuie sa fie bine pregatit inainte de a fi utilizat pentru taierea lemnelor:

  • Pentru inceput este obligatoriu sa fie bine ascutit, altfel utilizatorul nu va avea spor la taiat. Ascutirea taisului se face cu piatra manuala sau cu ajutorul unui dispozitiv special;
  • Daca toporul este ascutit gresit, atunci va devia prin alunecare. Taisul se va ascuti uniform pe toate suprafata;

  • Unealta trebuie sa fie bine fixata in coada, altfel pana de otel poate sa sara si sa provoace accidente foarte grave;
  • Daca o perioada nu a fost utilizat, taisul trebuie sa fie uns bine cu ulei pentru a nu rugini;
  • Depozitarea uneltei se va face intr-un loc uscat, dar nu exagerat de uscat, pentru a nu se contracta capul.

Taierea lemnelor pentru foc se poate face si cu o alta unealta bine cunoscuta, anume securea. Aceasta este ceva mai scurta si cu o greutate mai mica, energia cinetica rezultata fiind mai redusa, ceea ce inseamna ca lucrarile efectuate cu securea sunt mai precise. In comparatie cu toporul, securea se poate folosi cu o singura mana. Exista pe piata mai multe tipuri de securi: manuale, de dulgheri, forestiere, de bucatarie, fiecare dintre ele avand tais si curbura de marimi diferite. Transportarea lor usoara si operatiunile de finete fac din secure o unealta preferata de taietori. Indiferent ca este vorba despre secure, topor sau alte unelte forestiere destinate taierii lemnului, utilizatorul trebuie sa aiba in vedere folosirea lor in perfecta siguranta.

1.2 Taierea lemnului cu drujba

Drujba sau motofierastraul poate fi gasita in comert sub diferite forme: cu benzina, cu acumulator, electrica, fiecare dintre ele avand o anumita utilizare. Drujba electrica si cea pe acumulator sunt mai rar folosite pentru taierea lemnului de foc, insa motofierastraul alimentat cu benzina este ideal pentru astfel de lucrari. Avantajele sale sunt faptul ca nu necesita conectare la reteaua electrica si ca are putere mare de taiere. 

Pentru a nu inregistra accidente nedorite este indicat sa se respecte anumite sfaturi utile:

  • Fierastraul nu trebuie tinut deasupra capului;
  • Se tine foarte bine cu ambele maini, de manere;
  • Pozitia utilizatorului trebuie sa fie sigura si stabila, pentru a nu se dezechilibra in cazul in care fierastraul se va bloca;
  • Este nevoie de echipament de protectie pe durata folosirii drujbei: casca de protectie, pantaloni de protectie, incaltaminte de siguranta, jachete cu protectii in zona umerilor si a bratelor, manusile de protectie.

1.3 Taierea lemnului cu masini de despicat lemne

 Daca primele doua metode prin care oamenii taie lemne sunt mai economice, acestia neavand nevoie decat de forta propriilor brate, masinile de despicat sunt ceva mai scumpe, dar termina treaba rapid si usor, realizand lemnele pentru foc aproape fara efort. Masinile sunt avantajoase, pentru ca reduc efortul fizic, riscul de ranire este mai redus, se pot despica lemne uscate, dar si umede, si sunt o metoda perfecta de a economisi timp, forta si bani. 

In comert exista diferite tipuri de masini de despicat lemne: cu electromotor, cu motor pe benzina sau diesel, cu priza de putere, combinate, modele care taie in pozitie verticala sau orizontala. Specialistii sunt de parere ca masinile de despicat lemne orizontale permit rularea bustenilor mari pe sol in zona lor de lucru si ca pot fi folosite pe un banc de lucru pentru a fi aduse intr-o pozitie confortabila pentru utilizator. Alegerea masinii perfecte va fi realizata in functie de lungimea de despicare si de forta de despicare. 

 

Pentru a utiliza masinile de despicat lemne in siguranta se vor avea in vedere urmatoarele lucruri importante:

  • se vor pozitiona neaparat intr-o pozitie stabila;
  • copiii, animalele si obiectele casante nu vor avea ce cauta in apropiere masinii;
  • masinile de despicat trebuie curatate periodic de aschiile de lemn;
  • este indicat sa se poarte echipament de lucru si de protectie pentru a se evita accidentarile.

2. Metode de uscare a lemnelor de foc

2. Metode de uscare a lemnelor de foc-min

Uscarea lemnului de foc este foarte importanta pentru ca altfel lemnul ud nu va produce caldura de care va fi nevoie. Cine vrea sa foloseasca lemnul de foc si sa beneficieze de toate avantajele sale trebuie sa o faca doar dupa ce acesta s-a uscat. Asadar, dupa taiere este indicata uscarea adecvata a lemnelor pentru foc si depozitarea corespunzatoare.

2.1. De ce sa alegem lemn uscat si nu ud?

Specialistii recomanda tuturor sa foloseasca lemn uscat pentru foc si nu pe cel ud, deoarece acesta din urma nu are putere calorica mare. Unele centrale termice nu vor functiona cu lemn ud, asa ca este important sa se tina cont de acest avertisment. Un kilogram de lemn de esenta tare, cu o umiditate 20 % are o putere calorica de 4 kwh, in schimb rasinoasele (lemnele de esenta moale) au o putere de aproximativ 4 kwh. Totusi, rasinoasele nu sunt indicate pentru a fi utilizate, deoarece au o densitate redusa si, astfel, este necesara o alimentare mai accelerata a semineului, sobei sau centralei. Lemnul ud are o umiditate de 40-50%, iar puterea calorica este mai mica (2kwh). Pentru a obtine rezultatele scontate va fi nevoie de o cantitate dubla de lemne ude.

2.2. In cat timp se usuca lemnul de foc?

Lemnul de foc trebuie sa aiba doi ani de la taiere pentru a fi optim de ars in seminee, sobe sau centrale termice. Este bine de stiut ca trebuie sa fie pastrat sub forma de busteni sparti, nu intregi, in asa fel incat lemnul sa se usuce bine si la interior, nu doar la exterior. De aceea, este indicat sa fie cumparat lemnul pentru foc cu 6 luni inainte de a-l arde, iar unele esente chiar inainte cu 12 luni. De asemenea, este bine de stiut faptul ca in unele regiuni mai umede, lemnul de foc ar putea sa aiba nevoie de o perioada mai indelungata pentru uscare inainte de a fi ars.

2.3. Factorii ce pot influenta uscarea lemnului de foc

Lemnele de foc trebuie sa fie bine uscate pentru a servi la incalzirea optima a locuintei. Uscarea sa este influentata de urmatorii factori:

  • gradul de umiditate a lemnului;
  • tipul si specia de lemn folosit;
  • grosimea lemnului.

2.4. Modalitati de a usca lemnele pentru foc

Exista diferite metode prin care sa se usuce lemnele pentru foc, toate fiind utilizate pentru ca sunt practice si dau rezultate bune: 

  • uscarea naturala (in aer liber);
  • uscarea in stiva (asezarea lemnelor de foc unul peste altul);
  • uscarea in uscatoare industriale speciale (in mod fortat). 

Prima metoda este foarte populara si cel mai des utilizata. Uscarea naturala se face in spatiul liber, pana cand se va obtine echilibrul optim intre umiditate si uscare. A doua si a treia metoda pot fi conventionale, prin condensare, in vid, la temperaturi ridicate, in curenti de inalta frecventa.

3. Depozitarea lemnului pentru foc

3. Depozitarea lemnului pentru foc-min

Sobele, semineele, centralele termice au nevoie de combustibil de calitate pentru a putea functiona cat mai bine. Daca acest lucru este respectat, atunci utilizatorul va fi multumit de caldura obtinuta. In general e mai greu sa se gaseasca din start lemnul perfect pentru ars, asa ca multi aleg solutia sa-l cumpere din timp si sa-l depoziteze in conditii optime pentru folosirea lui ulterioara.

3.1. Solutii pentru depozitarea lemnului pentru foc

Depozitarea lemnului pentru foc se poate face in stiva nerezemata, rezemata, stiva de lemne, gramada ordonata. Depozitarea nu trebuie sa se faca mai mult de doi ani, pentru ca lemnul isi pierde din componentele bogate in gaz si puterea calorica nu mai este una optima. Rolul depozitarii este pana la urma sa obtina un grad de umiditate mai scazut. Anexa in care sunt depozitate lemnele trebuie sa fie bine aerisita, permitand circularea buna a aerului care va contribui la uscarea lor. 

Stiva nerezemata de lemne pentru foc trebuie protejata cu o prelata in partea de sus si cu pietre dedesubt. Stiva rezemata poate fi asezata langa casa, garaj, o alta anexa din curte, dar la o distanta de cativa centimetri de aceasta, pentru a lasa aerul sa circule. Gramada ordonata de lemne este pusa sub un acoperis.

3.1. Pasii de efectuat in stivuirea lemnului de foc

Cativa pasi trebuie parcursi pentru a stivui adecvat lemnul de foc. Pentru inceput lemnul se asaza cu scoarta in jos pentru a nu putrezi, apoi capatul ingust va fi indreptat catre exteriorul stivei, aceasta fiind expusa factorilor meteorologici. Randul de jos va fi format din lemne pusa la o distanta unele de altele, pentru a oferi posibilitatea de aerisire, ceea ce va duce si la uscarea potrivita a lemnului pentru foc. Urmatorul rand de lemne va fi realizat transversal, apoi unul longitudinal si tot asa. 

In concluzie, pregatirea lemnului de foc trebuie sa fie realizata cu atentie si rabdare, pentru a se putea obtine combustibilul potrivit pentru ardere in perioada sezonului rece. Craparea, uscarea si depozitarea sunt principalele operatiuni ce trebuie duse la bun sfarsit pentru a obtine rezultate excelente. 

 

Surse foto:

unsplash.com

ro.pinterest.com